Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

30 éve száguld a TGV

Szerző   /  2011-11-07  /  No Comments

Az eltelt 30 év alatt folyamatosan bővülő francia nagysebességű vasúthálózaton a TGV szerelvények eddig összesen több mint 2,5 milliárd kilométert tettek meg, kezdetben 260 km/h, az új vonalakon ma már 320 km/h sebességgel száguldva,,,.

    Print       Email

A Bélyegvilág köszönti a 30 éves TGV-t! A szuperexpresszek úttörője és ikonja 1981. szeptemberében kezdte meg villámgyors pályafutását.

30 éves a TGV

30 éves a TGV

A TGV vonatokat a francia Alstom cég gyártja, az eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnik, megfelelő fékrendszerrel. A TGV Franciaország egyik nemzeti szimbólumaként is szolgál és az egyik legsikeresebb nagysebességű vasútnak számít a világon a Japán Sinkanszen után, megelőzve a német ICE rendszert. Az eltelt 30 év alatt folyamatosan bővülő francia nagysebességű vasúthálózaton a TGV szerelvények eddig összesen több mint 2,5 milliárd kilométert tettek meg, kezdetben 260 km/h, az új vonalakon ma már 320 km/h sebességgel száguldva, 574 km/h rekorsebességet felállítva.

Az első legyártott szerelvény 1980. április 25-én állt forgalomba. A hivatalos TGV szolgáltatás 1981. szeptember 27-én indult be Párizs és Lyon között. A szolgáltatás kezdetben a két francia nagyváros között ingázó üzletemberek szféráját célozta meg, és mivel lényegesebben gyorsabb volt úgy a közúti, mint légi közlekedésnél, már az első évben óriási sikert könyvelhetett el, nem csak célközönsége körében.

1981. szeptember 27-én utasok, rangos vasúti vezetők, újságírók, TV stábok vegyültek el a Paris Gare de Lyon

TGV, 1984

TGV, 1984.

pályaudvaron az első TGV indulására várva, amely Franciaország második legnagyobb városába, Lyonba közlekedik. Az utasoknak az első vonaton egy órát kellett várnia, hogy elérjék a Paris Sud – Est vonal déli részét, ahol akkor a világon leggyorsabban, 260 km/h sebességgel közlekedtek, ami 50 km/h sebességgel nagyobb volt, mint a nagysebességű közlekedésben úttörő japán Sinkanszen vonaté.

A TGV elindítása, óriási lépés volt a nagysebességű vasút fejlődése tekintetében, mint technikailag, mint üzemeltetés szempontjából. A Sinkanszen vonatok nem tudnak az ország bármely vonalán közlekedni, mivel a japán nyomtáv 1067 mm, a Sinkanszené pedig 1435 mm. A TGV elméletileg bármely normál nyomtávolságú villamosított vonalon tud üzemelni számos várost kiszolgálva a kijelölt nagysebességű vonalakon és azokon túl is.

TGV a vasút 200. jubileumán

TGV a vasút 200. jubileumán

TGV, Franciaország

TGV, Franciaország

TGV, Bhutan

TGV, Bhutan

TGV, Tanzánia

TGV, Tanzánia


    Print       Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Esetleg ezek is tetszenek...

Egy fantasztikus repülés

Elolvasom a cikket →