Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

3D Titanic blokk (Belgium, 2012.)

Szerző   /  2012-03-31  /  2 hozzászólás

A belga bélyegkiadványok talán a leginnovatívabbak az egész világon. Sokszor találkozhatunk az esetükben olyan megoldással, amelyre eddig sohasem volt példa…

    Print       Email

A Titanic 1912 aprilis 15-en süllyedt el. A közeledő 100 éves évforduló emlékére sok országban adnak ki Titanic bélyeget, ahogy arról már egy korábbi posztban szó volt.

Az évforduló alkalmával 2012. áprilisában Belgium is kiad egy Titanic blokkot.

A belga bélyegkiadványok talán a leginnovatívabbak az egész világon. Sokszor találkozhatunk az esetükben olyan megoldással, amelyre eddig sohasem volt példa.

Titanic blokk 3D

Titanic blokk 3D

Jelen esetben a belga Titanic blokk három dimenzós. 3D-s bélyegekre volt már példa. Régebben például Buthanban adtak ki sok ilyet. Ezek szemüveg nélkül is térbeliek voltak, azonban nem papír, hanem műanyag alapúak voltak, es meglehetősen vastagok.

2009-ben Dél-Afrikaban adtak ki ősállatos 3D-s bélyegeket, megtekintésükhöz különleges szemüvegre volt szükség, és szemüveg nélkül csak egy homályos kép volt látható.

A belga Titanic blokkhoz is nézőke kell, azonban a bélyegek nezőke nélkül is kivehetők, ugyanis a térbeli hatás itt két kép segítségével keletkezik.

A blokkhoz tartozó 3D nézőke

A blokkhoz tartozó 3D nézőke

Belgium Alanddal egy közös project keretében képeslapon adja ki a belga és az alandi Titanic bélyeget.

Forrás: Wichshund Zoltán

    Print       Email

2 hozzászólás

 1. Visnyovszki Gábor szerint:

  Elnézést kérek, hogy nem a lelkesedés hangjai törnek fel belőlem, lehet, hogy ez már időskori ártalom, ám mégsem állom meg, hogy ne mondjak véleményt. A bélyeggyűjtés lényege ugyanis – szerintem, hozzáteszem – még ma is olyan postai értékcikkek gyűjtése, amelyek postai objektumok továbbításának díjlerovására szolgálnak. Ha ez a funkció kiesik, akkor az egész dolog művivé válik, és bármennyire is a csodák határát súrolják az újabb és újabb innovatív megoldások (szagos bélyeg, színét változtató bélyeg, gyémántokkal kirakott bélyeg, textilbélyeg, hologramos bélyeg – sorolhatnám sokáig), ezek bizony már a bélyeg agóniájának a kivédhetetlen jelei. A bélyeg felett eljárt az idő, akárcsak már korábban a telefonkártyák felett. Ezt persze nem akarja senki sem komolyan venni, főleg azok a posták, akiknek a “gyűjtői” bélyegkiadás elég jelentős pénzösszegeket hozott és – egyelőre – hoz a “konyhára”. Nem szeretnék itt hosszú okfejtésbe fogni a világ változásairól, de azt is el kell felejteni, hogy a bélyegnek azt a korábban nagyon is fontos ismeretterjesztő funkcióját valósnak véljük, amit ma már rég levett az öreg papírdarabkák válláról a világháló. Persze szó sincs arról, hogy abbahagynám a bélyeggyűjtést, vagy elment volna a kedvem a bélyegektől, csupán azt szeretném véleményként közreadni, hogy annak a hagyományos bélyeggyűjtésnek, amely átszőtte az utolsó jó másfél évszázad kultúráját, a jövőbeni folyamatos beszűkülés lesz a sorsa, és ezen nem segít semmiféle hókuszpókusz. Az persze tény, hogy a világ eddigi bélyegkészlete még nagyon sok embernek fog kellemes és hasznos időtöltést biztosítani, de hogy a Titanic blokkhoz hasonló ötletek a bélyeg agóniáját nemhogy lassítják, hanem azáltal, hogy sokakat ráébresztenek arra, hogy valaminek közeledik a vége, inkább szemfelnyitogató hatásúak.
  Mindehhez persze egy komoly elemzés is szükségeltetne a bélyeg értékőrző jellegéről és befektetési eszközként való működéséről, nekem ugyan van ebben némi konvenciókra épülő tapasztalatom, de egy ilyen jövőelemzésbe mégsem mernék belebonyolódni. Számomra a bélyeg most már egyértelműen múlt, és mint ilyen, végtelen sok érdekességet képes közvetíteni minderról, ami velünk, emberiséggel eddig történt. De jövőt építeni rá már nem mernék.
  Persze lehet, hogy ez már az ősz hajam következménye.

  Visnyovszki Gábor bélyeggyűjtő

 2. Wichshund Zoltán szerint:

  Eloszor is elnezest kerek, hogy nem hasznalok ekezeteket, de a billentyuzetem nem teszi lehetove.

  Egyetertek abban Visnyovszki Urral, hogy a belyeggyujtes mar tul van a csucspontjan, azonban ne felejtsuk el, hogy azert tovabbra is 30 millioan hodolnak ennek a szenvedelynek a vilgaban.

  Abban viszont nem ertek egyet, hogy az innovativ belyegek a belyegek agoniajat jelentenek, vagy siettetnek azt. Igenis szukseg van fejlesztesekre. 2012-ben nem lehet olyen belyegeket kiadni, mint 1940-ben.

  Az innovaciokat ket csoportba sorolnam. Az egyik csoportba az olyan fejlesztesek esnek, amelyek nem voltak lehetsegesek mondjuk 70 evvel ezelott. Ilyen a hologrammos es a szinet valtoztato belyeg.

  A masik csoportba az olyan innovative megoldasok tartoznak, amelyek technkailag akar 70 evvel ezelott is lehetsegesek lettek volna, csak nem jutott eszebe senkinek. Nagyon jo pelda erre ez a Titanic blokk.

  Az elozo kommentben ugyancsak nagyon jo otletenk tartom a belyeggyujtes jovojerol torteno ertekezest.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Esetleg ezek is tetszenek...

Szakrális témák a hazai bélyegkiadás történetében

Elolvasom a cikket →