Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Nyitva van az aranykapu…75 éve

Szerző   /  2012-05-26  /  1 Comment

    Print       Email

75 éve adták át San Francisco nevezetes hídját a nagyközönségnek. Meglepődtem, amikor csak csekély számú bélyeget találtam az erről a a nagyszerű építményről, mely az Amerikai Építészek Intézete által összeállított listán az Egyesült Államok 5. legnépszerűbb épületének tarják.

A Golden Gate egy mára klasszikusnak mondható bélyegen 1946-ból

A Golden Gate 1280 méterével ez az  Egyesült Államok második leghosszabb hídja. A híd hamarosan San Francisco szimbólumává vált és valódi áttörést hozott a város fejlődésébe. Ennek ellenére több, mint tíz évbe tellett a tervek elfogadtatása, és a szükséges források előteremtése. Mindez, illetve a kivitelezés is egy fiatal, ambíciózus mérnök, Joseph Struss nevéhez köthető,  érdemes megemlíteni a nevét.

A híd építése  1933-ban kezdődött és négy évet vett igénybe. Strauss, a projekt vezetője naponta ellenőrizte a munkálatokat. Érdekesség, hogy a déli hídfő alapozásánál egy téglát helyezett el, amely egykori alma materéből, a Cincinnati Egyetem egyik lebontott épületéből származott. Strauss mozgatható védőhálót szereltetett fel az építkezés alá, ami akkoriban újdonságnak számított.

Egy modern, szintén amerikai kiadás az épülő hidat ábtázolja

A híd kivitelezési költségei 1971-re, tehát 34 év alatt térültek meg. A híd az elmúlt hét évtizedben számos földrengést is kiállt, köztük az 1989-es, megsemmisítő erejű, 7,1-es fokozatú rengést. Fennállása óta csak háromszor kellett lezárni – erős szél miatt. Szomorú érdekesség, hogy a híd – átadása idején a világ legmagasabb függőhídja – az öngyilkosok kedvelt helye lett: eddig körülbelül 1200-an ugrottak át a híd gyalogos járdájának korlátján, és zuhantak a mélybe. Az üzemeltetők folyamatosan keresik a megfelelő műszaki megoldást ennek megakadályozására.

A harmadik bélyeg, amit találtam, egy gyermeki illusztráció.

    Print       Email

1 Comment

 1. zgergely szerint:

  Ha Te is szeretnél posztot írni, először regisztrálj, majd kérj tőlem jogosultságot. Utána:
  1. Új bejegyzés készítése
  2. A szovegszerkesztő felülettel beírjuk a szöveget
  3. Kép feltöltő ikonnal kép feltöltés (max 200 kbyte)
  4, kategória kiválasztása (a rovat, ami alatt legyen)
  5. Közzététel gomb
  Utána ha még szerkesztesz rajta, frissítés gomb

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Esetleg ezek is tetszenek...

Egy mexikói hős – mexikói bélyegeken

Elolvasom a cikket →