Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

A bélyeggyűjtés halála – kezdődik az őszi szezon!

Szerző   /  2015-08-30  /  No Comments

    Print       Email

Ezzel a gyakori megfogalmazással összegzik a bélyeggyűjtés hanyatlását és a bélyeggyűjtők számának drasztikus csökkenését Magyarországon.

De vajon indokolt-e temetnünk a bélyeggyűjtést hazánkban?

Tény, hogy a rendszerváltás bekövetkezte és az internet illetve közösségi média elterjedése óta a szervezett bélyeggyűjtők száma csökkent.  Értjük szervezett alatt a MABÉOSZ tagság létszámát illetve a magyar újdonságokat rendszeresen megvásárló bélyeggyűjtők körét.

Itt meg is állnék egy pillanatra. Vajon mennyire tekinthető gyűjtésnek az a tevékenység, ha valaki előfizeti és rendszeresen megkapja az újdonságokat? Tény, hogy ez már a hobby kategóriába tartozik, azonban véleményem szerint ez a dolog az erőfeszítés csekély szintje alapján nem a éri el a valódi gyűjtési tevékenységet (csere, börze, árverés) illetve nem beszélhetünk egy egyedi gyűjtemény kialakításáról sem. Márpedig egy hobby tevékenység nem merül ki egy rendszeres beszerzésben, mindenképp kiegészül tanulással, kutatással, közösségi kapcsolódással és valamilyen szintű egyediséggel.

Megkockáztatom, hogy a valódi bélyeggyűjtők száma nem is csökkent szignifikáns mértékben. Ugyan kevesebb a MABÉOSZ tag és kevesebben fizetnek elő a magyar újdonságokra, a különböző árveréseken résztvevők száma illetve növekvő számú, egyre specializáltabb Facebook csoportok számosságaa arra utal, hogy még mindig sok bélyeggyűjtő tevékenykedik kis hazánkban.

Azt gondolom, hogy a valódi bélyeggyűjtés nem halt meg, sőt a felgyorsult, egyszerűsödött információ áramlás révén erősödött is. Tény, hogy már nem tömeg hobby, mint a Kádár-rendszerben, azonban nem is olyan híg, gépies és hozzáadott érték nélküli.

Ezekkel a gondolatokkal köszöntöm a belyegvilag.net régi és új olvasót az őszi szezon kezdetén!

Gergely Zoltán

www.belyegvilag.net

GZ

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Egy mexikói hős – mexikói bélyegeken

Elolvasom a cikket →