Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

A bélyeggyűjtés halála

Szerző   /  2012-10-03  /  22 hozzászólás

    Print       Email

Sok helyen sokat írtak mar róla, hogy a bélyegkiadás és a bélyeggyűjtés már túljutott a csúcspontján. A legfőbb okok többek között az e-mailek széleskörű elterjedése és a bélyeget helyettesítő bélyegzők használata.

Van azonban egy további ok, ami engem is arra késztet hogy újra átgondoljam, hogy mit is fogok gyűjteni a jövőben Nem én vagyok az első aki erre a dologra panaszkodik, a kommentekből kiderül, hogy más bélyeggyűjtőket is komolyan zavar ez a tendencia, amiről most írok.
Arról van szó hogy az új bélyegek lassan megfizethetetlenek lesznek. Példátlan mertekben emelkedik az áruk Én személy szerint nagyon mérges vagyok ez miatt. Most mondtam le a grönlandi élőfizetésemet. Az ok a következő A grönlandi year setek ára így alakult az elmúlt időszakban:

2009 – 376.25 DKK

2010 – 400.50 DKK

2011 – 446,75 DKK

2012 – 513.50 DKK

Ez 2009-2010 között 6%, 2010-2011 között 11.5%, 2011-2012 pedig 15%-os áremelkedést jelent, ami messze meghaladja az inflációt. 2012-ben a grönlandi year set ara átváltva 19 605 forint vagy 69 euró. Ez 28 bélyegért és öt blokkért sok.

A bélyeggyűjtésre szánt pénznek vannak más alternatívai is. 69 euróból például 4 hónapon keresztül minden héten megvehetem a Der Spiegelt. A magazin 16 számával azért lényegesen több időt el tudok tölteni mint a grönlandi bélyegekkel, és sokkal több ismeretre is szert teszek belőlük.

A reális ár a grönladi year setért 10-12 euró lenne, annyi mint egy jó minőségű francia képregényalbum ára. Ha ennyibe kerülne én lennék a leglelkesebb grönlandi bélyeggyűjtő. Ha 20 euróba kerülne, azt mondanám hogy egy fene, egyszer élünk egy évben egyszer megengedhetem magamnak. 69 eurós árnál azonban abbahagyom a grönlandi bélyegek gyűjtését.

    Print       Email

22 hozzászólás

 1. Salamon Ferenc szerint:

  Igaz! Nem kell megvenni mindent. Csak a kényszeresek vásárolnak meg mindent, amit eléjük tesznek.

 2. zgergely szerint:

  Az újonnan kiadott bélyegek megvásárlása számomra egyáltalán nem izgalmas. Egyrészt azért, mert nem a pénzkiadást leszámítva nem jelent erőfeszítést, másrészt azért, mert nincs mögötte saját cél, elképzelés. Szerintem izgalmasabb egy téma vagy korszak gyűjtése, az ember gyűjteménye attól lesz igazán a sajátja, hogy ő dönti el, mit és hogyan gyűjt.

  • Wichshund Zoltán szerint:

   Minden belyeg valamikor uj volt, es minden uj belyeg valamikor regi lesz. Egy belyeget akkor a legjobb megvasarolni, amikor az megjelenik. Ekkor neverteken lehet hozzajutni, ekkor aktualis, ekkor van a figyelem kozeppontaban.

   Nem biztos, hogy jo taktika mindig 40-50 evet varni, hogy a mostani belyegeket majd akkor nagy erolkodessel osszegyujtsuk, amikor most a legegyszerubb.

 3. Takáts Tamás. szerint:

  To A bélyeggyűjtés halála/zgergely
  Az ujdonságok ára valóban emelkedik, legalább az inflációs rátával; de szükül keresleti piac. Az numizmatikában hasonló a helyzet; ott még van valamilyen kereslet a nemesfémek jelenléte miatt.
  Nekem is át kell gondondolnom a gyűjtési területemet és valamiféle teljességre törekvést is célszerű lenne elvetni, illetve kényszerűségből tudomásul venni. A tömeges elszegényedés ezen a területen is megjelent. Az árveréseken nagyobb tételekre kisebb lett a licit. A középosztálybeli gyűjtők köre nagyon beszükült…

 4. Wichshund Zoltán szerint:

  Takáts Tamás: Igy igaz.

  A belyegek nevertekenek allando emelese rablas. Ennek az lesz a vege, hogy a beleggyujtok mas alternativ teruletek fele fognak fordulni. Peldaul elkezdenek kepregenyt gyujteni.

  Az allando aremelkedesek miatt az emberek egyszeruen elpartolnak belyeggyujtestol.

 5. Takáts Tamás. szerint:

  To Takáts Tamás. Válasz 2012-10-04 at 08:02.
  “Nekem is át kell gondondolnom a gyűjtési területemet és valamiféle teljességre törekvést is célszerű lenne elvetni, illetve kényszerűségből tudomásul venni.”
  Irtam előbbi hozzászólásomban…
  Mi a véleményetek arról, kedves bélyeggyűjtő barátaim, hogy esetleg megjelenésében/naratívájában és piaci szereplésében várhatóan értékesnek vélt bélyegek gyűjtésére kellene a gyűjteményeket átrendezni. Ezzel megjelenhet a gyűjtő egyénisége/igényessége és piaci potencia érvényesítése…
  Vagy, közismert, hogy Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, csak Szálin gyászblokkot és azt is csak kézi kézisajtólásút (MPIBK/2012-13: Bl23 1296). Ebben kimondott értéknövekedés várását és értékmegőrzést látok és vaalahol meg is értem. Eddig a filatelisták sundán-bundán, álszerényen gyűjteményük fejlesztésében az értékgyarapodást/megőrzést szolgáló szempontjukat elhallgatták. Mintha a filateliai tevékenység öncélú lenne. Holott a nagy értékek megszerzése irányában történő gyakorlatban a bélyegek értéke lehet a legfontosabb szempont…
  Eretnekek a gondolataim?

  • Wichshund Zoltán szerint:

   “várhatóan értékesnek vélt bélyegek gyűjtésére kellene a gyűjteményeket átrendezni”

   Tetszik az otlet, de honnan lehet tudni, hogy egy belyeg ertekes lesz? Mondjuk egy tuti tippem van. A belga kepregenyes belyegek ara meredeken emelkedik. Most szeptembereben megjelent egy blokk, meg lehet kapni neverteken. A regebbi kepregenyes belga kiadvanyok mar elkeltek, vagy visszavonasra kerultek.

   Itt van az ebay-en ez a Yoko Tsuno kiadvany. Nem hivatalos belyeg, nem is regi, de mar 25 dollarert aruljak (a nevertek olyan 3-4 dollar korul lehetett) es valaki meg is vett mar egyet.

   http://www.ebay.com/itm/BELGIUM-PERSONALIZED-STAMPS-2008-YOKO-TSUNO-/300514756191?pt=UK_Stamps_ROWStamps&hash=item45f813465f

 6. Takáts Tamás. szerint:

  To Wichshund Zoltán.
  Valószínű, hogy a képregényes bélyegek értéke massabban fog beálni. A forgalomba hozott darabszám is szabályozza majd a bélyeg későbbi árát. A kisebb példányszámból kevesebb kerülhet a gyűjtőkhöz is, ez növelheti a keresleti piactot; az árak magassabb szintet érhetnek el…
  Nagyon örülök, hogy reagált eretnek gondolataimra…

 7. zgergely szerint:

  Amit nem tudunk előre, az a divat és az emberek szemlélet váltása a dolgok iránt. Manapság sokkal kevésbé ragaszkodnak az emberek a tárgyakhoz, mint korábban. Ha elromlik vagy megunják, egyszerűen kidobják. És az emberek ma már nem akarják fizikailag birtokolni a dolgokat, ami szórakozást nyújt, pl CD, DVD, könyv. Vagy rosszul latom?

 8. almasiatt szerint:

  Nyilvánvaló, hogy a bélyeggyűjtés mint populáris szenvedély (lsd 60-80-as évek), nem tartható fent, de szerintem ez nem is lehet cél. De mint egy korokat átölelő és globális gyűjtési terület szerintem még nagyon sokáig megmaradó tevékenység lesz. Megtalálva az életképes témákat (motívumok), megfelelő művészi tartalommal és témabeli pontossággal – igényességgel megalkotva, az újdonságok is lehetnek érdekesek, értékesek. Nem követendő példa, de meglepve figyelem pl. Románia legújabb ( 2-3 év ) kiadásait és azok horribilis árait ( 50 – 100 euro 1 blokk ).

 9. Wichshund Zoltán szerint:

  almasiatt:

  1.
  nagyon kivancsi vagyok a szazeuros roman blokkra. Tudna egy linket mutatni, ahol esetleg megnezhetnem?

  2.
  “Megtalálva az életképes témákat (motívumok), megfelelő művészi tartalommal és témabeli pontossággal”

  En nagyon ugy latom, hogy a belyegkiadas elment egy absztrakt iranyba. Nincsenek sorok, alig vannak tematikusokat erdeklo temak. Egyedul talan a Brit koronafuggosegekben van hagyomanyosnak mondhato belyegkiadas.

 10. blue77 szerint:

  Most pillantnyilag már csak ennek van fent az ára: http://www.postbeeld.com/en/stamps/view/sro31124b-biertan-special-ss-joint-issue-germany/
  Tudom, hogy ez speciális kiadás, de ha innen átkattint a freestampcatalogue – ra ott több tucatnyi hasonló kiadás van, pl. ez a virágos ív 100 euró körül volt: http://www.postbeeld.com/en/stamps/view/sro31201a-flowers-ss/ , ami utána következik kicsit kevesebb 60-70 körül.

 11. csupor szerint:

  Sajnos a bélyegek ára nagyon gyorsan emelkedik, ugyan akkor a színvonal pedig ezzel arányban romlik.Ma egy tervezőnek titulált személy ezeket a fogazott papírdarabokat(én csak ennek hívom egyes bélyeget) egy-két óra alat megszerkeszti számítógéppel,és máris az un.szakmai zsüri elé kerül ahol ezeket elfogadják.A kir. postának az a célja hogy ezeket kiadják,legyen rá vevő( mert a bélyeggyűtő megveszi)és részükről a többi le van tudva.Sajnos a MABEOSZ vezetősége akinek lehetősége lenne ezt kifogásolni,nem foglalkozik ezzel,mert jutalékot kap .Csak majd akkor fognak rádöbbeni,amikor elfogy lassan a bélyeggyűtő tábor.

 12. almasiatt szerint:

  Sajnos a legújabb finnugor és zsinagógás bélyegek is elég gyengére sikerültek. A finnugor bélyeg semmitmondó, talán ha a leveleken a kis nemzetek színei lettek volna, még elmegy. A zsinagóga: csak a belső tér egy részét látjuk. A posta oldalán olvastam, hogy a zsinagóga oltárát. A zsinagógának van oltára? Tudtommal nincs, csak a jeruzsálemi templomnak volt. Talán egy kissé összetettebb motívum szerencsésebb lett volna, amelyiken az épület kívülről is rajta van. Más: ma voltam egy rendezvényen, ahol Soó Rezsőről (aki mellesleg bélyeggyűjtő is volt) http://kaktusz-es-pozsgas-tarsasag.hu/belyegek-mint-miniatur-mualkotasok-az-50-evfordulon is volt egy előadás és az előbbi eset is szóba került. Szóval egy évforduló kapcsán megjelent bélyegnél, előzetesen meg lehetett volna kérdezni a szakmatörténeti gréniumot is, vagy a bélyegkiadást kutatómunka is megelőzhette volna.

 13. csupor szerint:

  Most ismét kiadtak egy drága kisívet.Miért kell a legdrágább kiadásokban gondolkodni.Nem tudom hogy 200 forint milyen levélhez kell,talán ha az egyszerű levéltől a drágábbig lett volnakiadva a kisív jobban értékelhető.Szerintem a posta saját mag alatt vágja fát és arra törekszik,hogy minél kevesebb gyűjtő legyen.Az ifjusági gyűjtőket pedig elriasztják a gyűjtéstől ilyen horribilis árakkal.Lassan csak 1500-1800 forintban godolkodok a kir.posta.Lassan a gyűtők csak egyes bélyeget( saját gyűjtési területhez tartozót) fogják megvenni,ha ilyen mentalitása marad a postának

 14. csupor szerint:

  Az osztrák posta október 15-én kiadott egy bélyeget a Győr-Sopron-Ebenfurti vasut 140.-ik évfordulójára.Ők ezt bélyeggel ünneplik,a kir.posta meg tesz rá,nekik a vallás az elsődleges.

 15. Melinda szerint:

  A bélyeggyűjtés egy életérzés. Én már 1972-től teszem ezt. Mindig más és más érdekelt. 1990-ben azonban számomra mintha a bélyegvilág kihalt volna, elnéptelenedett.
  Szerettem volna igazán szép gyűjthető területet keresni. A mai bélyegek elcsépeltek, igazából nem túlságosan fantáziadús (grafikailag), elnagyolt és automatából ömlő bélyegek vannak a nagyvilágban. Anno annak idején a világ minden országában végigmentek egy adott témán, azt versenyeztették is itt jön az életérzés: grafikailag, színvilágban (akár az egész egy szín lehetett, mondjuk kék, piros, fekete)elmondták az adott kor és ország minden “színét”. Jó volt gyűjteni. A mai bélyegeket nem lehet folyamatában hozzárendelni, a pecsétek nem kézzel kerülnek a bélyegekre, gépeket pedig nem kívánok gyűjtői szenvedélyemmel kitüntetni. Megváltozott minden. Itt jön a pláne. Tessék szétnézni az online aukciókon régi bélyegeket vesznek, ha vesznek. Az árakat pedig sajnos még a politika is befolyásolja.

 16. Wichshund Zoltán szerint:

  Melinda: Ajánlom figyelmébe az új svéd bélyegeket. Pontosan azokkal a tulajdonságokkal rendelkeznek, mint amiket hiányol a többi mai bélyegből.

  Éppen ma kaptam meg Svédországból a Bulletint, a svéd posta bélyegeket bemutató hírlevelet. A karácsonyi bélyeg egész jól sikerült.

  A hirlevel itt letoltheto:
  http://www.posten.com/en/Stamps/Pages/Stamp-news.aspx

 17. Melinda szerint:

  Köszönöm Zoltán a felvilágosítást. Megkeresem a linket és amennyiben tetszésemet elnyeri jelezni fogom

 18. Blahut Jolán szerint:

  Üdv. utoljára kb 1985 ben tettem be bélyeget albumba(szinte még “gyerekként”), 2012 őszéig egy darabot sem; meg se néztem! és most megint rendeztem több albumból egy ‘jobbat’. Ezt egészítem ki, és ezzel vált tisztábbá a kép…. és a kilencvenesek végétől is megjelenik évente 1-2 szép/érdekes bélyeg(KEVÉS az igényes) ahogy átnéztem a katalógust visszamenőleg. 🙂 JÓ SPORT ez, a képregény meg JÓVAL drágább (ha nem vagyunk körültekintőek ott is bepaliznak meg itt is :)) (FŐLEG a “gyűjtők” !)

 19. Blahut Jolán szerint:

  “A magazin 16 számával azért lényegesen több időt el tudok tölteni mint a grönlandi bélyegekkel, és sokkal több ismeretre is szert teszek belőlük.” — Ja, egyébként a topic felütéshez annyit, hogy akkor az internet a legtöbb ismeret forrása a legkevesebb pénzért, de ahogy Magritte is plagizálta: ez egy pipa… de a törött pohár már nem pohár :))) //vagyis a bélyeg nem internet; mint ahogy a kimondott szó sem a tárgy amiről szól 🙂 //

 20. zgergely szerint:

  A bélyeggyűjtésre leselkedő másik nagy veszély a gépi bérmentesítés elterjedése. A legtöbb postán feladott levélre már nem kerül bélyeg,hacsak nem kéri külön az ember. A bélyegek mára nagyon eltűntek a levelekről és csomagokról, funkció nélküli tárggyá redukálódtak, ami öncélúbbá tette magát a bélyeggyűjtést is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Esetleg ezek is tetszenek...

Merre száll az Il-12-es?

Elolvasom a cikket →