Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

A fordított Tendermonde

Szerző   /  2011-06-14  /  2 hozzászólás

De Crom úr ekkor valami különös dologra figyelt fel: a Városháza fejjel lefelé nézett rá a bélyegen! A postatiszt azidáig úgy adta el a bélyegeket, hogy nem vette észre a különös rendellenességet ! A tévnyomatok magas értékét ismerve a szemfüles de Crom úr rögtön visszament az ablakhoz, hogy továbbiakat vásároljon belőle…

    Print       Email
Fordított Tendermonde, 1920.

Fordított Tendermonde, 1920.

A tévnyomatok közül a leglátványosabbak és mesésebbek a fordított középrésszel nyomtatott bélyegek.  Gondoljunk csak a fordított Madonnára vagy amerikából a fordított Jenny-re.  Mai bejegyzésünk főszereplője is ebbe a csoportba tartozik: beceneve a fordított Tendermonde.
Ezt a bélyeget a Belga Posta bocsátotta ki, árusítását 1920. augusztus 5-én kezdték meg. Nyolc nappal később, Ghent város központi postájának egyik alkalmazottja szokás szerint az egyik ívet darabolta, hogy előkészítse azt az gyors árusításra, amikor történt valami…Az ívből addigra kilenc példányt egy szállodai londínere vásárolt meg, és több másik ember is vett belőle egy-egy darabot, melyeket levélre ragasztva elküldtek. Ezután Then Hye de Crom is vett egyet a Termonde bélyegből.

De Crom úr ekkor valami különös dologra figyelt fel: a Városháza fejjel lefelé nézett rá a bélyegen!  A postatiszt azidáig úgy adta el a bélyegeket, hogy nem vette észre a különös rendellenességet ! A tévnyomatok magas értékét ismerve a szemfüles de Crom úr rögtön visszament az ablakhoz, hogy továbbiakat vásároljon belőle. szerencséjére sikerült is további 16 példányhoz hozzájutnia a selejtes ívből, melyek az alsó három sort alkották, plusz még egyet a negyedikből.

A legtöbb eladott példánynak nyoma veszett, és de Crom úr reménye beigazolódott: darabonkénti 65 centes befektetésével igen jó vásárt csinált: egy fordított Tendermonde piaci értéke manapság 100.000 dollár, azaz közel húszmillió forint.

    Print       Email

2 hozzászólás

  1. […] volt néhány híres fordított középrészű ritkaságról – ilyen a fordított Jenny és a fordított Tendermonde – ma a görögökön a […]

  2. szücs szerint:

    A magyar okmánybélyegek közt is van néhány fordított középrészű ritkaság: az 1868-as első bécsi gyártásból 1/2 és 1 krajcáros, az 1870-es budapestiből pedig 3, 5 és 10 krajcárosok. Értékük a kisebb gyűjtőtábor miatt sajnos jóval szerényebb, de agy is több százezres (a legritkábbak inkább félmilliós nagyságrendűek), annak ellenére hogy az említett postabélyegekhez hasonlóan ezek is igen nagy ritkaságok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Esetleg ezek is tetszenek...

Svéd – amerikai közös bélyegkiadás – postaforgalmi érdekesség

Elolvasom a cikket →