Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

A náci hadsereg – náci bélyegeken – első rész

Szerző   /  2014-11-23  /  No Comments

    Print       Email

Korábbi bejegyzésünkben már megismerkedtünk a Wehrmacht napja – téli segély bélyeg sorozattal.

Két hasonló bélyeg sorozatot bocsájtott ki Németország, vagy ahogy szerényen nevezték magukat, a Nagy német birodalom.

A bélyeg sorozat 1944. március 11-én került kiadásra, amikor a második világháborúban a náci ellenes szövetség erőinek fölénye már teljesen egyértelmű volt. A sorozat kibocsájtásának propaganda jellege volt, demonstrálni kívánták vele a német fegyveres erők sokoldalúságát és áttételesen az erejét. A sorozat a fegyveres erők napján jelent meg, az ünnep elnevezése “Hősök emléknapja” volt.

Ismerkedjünk meg a bélyegekkel és az azokon látható fegyvernemekkel.

Sturmboot

Sturmboot – rohamcsónak

Ezt a motorcsónakot a hadászati, kommandós, illetve műszaki egységek használták gyors vízi átkelések, hídfőállások kialakítás alkalmával. Gyors reagálásra volt képes, azonban könnyű célpontként is szolgált az ellenség számára.

Rohamcsónakok többféle méretben is készültek. Alább egy jellemző specifikáció:

  • Hosszúság: 6,6 m
  • Szélesség: 2,1 m
  • Súly: 400 kg
  • Erőforrás: 2 x 60 LE csónakmotor
  • Terhelhetőség: 8 fő

 

Kettenrad: egy igazi csodabogár

Kettenrad - Lánctalpas motor

Kettenrad – Lánctalpas motor

A Kettenrad egy egészen különleges szerkezet volt, gyakorlatilag egy lánctalpas motorkerékpár. Az 1250 kg súlyú jármű 1500 köbcentis, 36 lóerős motorjával 70 km/h sebesség elérésére volt képes. Inkább rövid távú feladatok elvégzéséhez használták, mivel hajtóműve 500 kilométerenként zsírzást igényelt.Közel 9000 darab készült ebből a különös szerkezetből, részben NSU illetve Opel Olimpia motorral.

A képen látható kisebb változat 3 személyes volt, de készült egy nagyobb, egyterű verzió is, melyben nyolcan utazhattak.

A következő bélyegen ejtőernyős csapatok földre szállása látható. Ezt a fegyvernemet a háború utolsó időszakában, tehát a bélyeg kibocsájtásakor, már nem vetették be.

Ejtőernyősök

Ejtőernyősök

Az ejtőernyősök nem a jellegzetes, peremes Wehrmacht sisakot viselték, nehogy beakadjon valamelyik zsinór a sisak peremének a sarkába. Emellett külön párnázattal is ellátták az ejtőernyős sisakokat. Az ejtőernyősök viseletét különleges bakancs, térd- és könyökvédő is kiegészítette a landolás biztonságosabbá tétele érdekében. A német hadsereg alapvetően kupola ernyőt használt, melynek felfüggesztését folyamatosan fejlesztették. A háború vége felé kísérleteztek a Kohnke háromszög ernyővel, alacsony magasságból történő ugrásokhoz.

A 6 pfenninges bélyeg tengeralattjáró parancsnokot ábrázol periszkópnál. A bélyeg megjelenésének idején a radar kifejlesztésének köszönhetően a német tengeralattjárók jelentős részét a szövetségesek megsemmisítették. A háború végső szakaszában a német tengeralattjárók már nem jelentettek számottevő veszélyt a szövetséges hajók számára.

U-boot, azaz tengeralattjáró szerepel a 6 pfenninges bélyegen

U-boot, azaz tengeralattjáró szerepel a 6 pfenninges bélyegen

A félelmetes U-bootok közel 3000 szövetséges hajót süllyesztettek el a II. világháború során. Ezek többsége kereskedelmi hajó volt. A tengeri hadviselést a szonár illetve radar fejlesztésével sikerült megfordítani, emellett komoly szerepet játszott az u-bootok legyőzésében az Enigma titkosító berendezés megszerzése és kódrendszerének feltörése.

Aknavető:

Aknavető

Aknavető

Az aknavető rövid csövű, kis gáznyomással működő, rendszerint elöltöltő, indirekt célzású löveg, amely alacsony kezdősebességgel, magas ballisztikus lövedék-röppályán lövi ki lövedékét, az aknagránátot, amely – az ágyú, vagy a tarack lövedékéhez viszonyítva – rövid hatótávolságon belül csapódik be. Még napjainkban is gyakran találnak fel nem robbant aknavető gránátokat, nem kis riadalmat és dugót okozva a békés utókornak.

A Granatwerfer 42 tipusú 8 cm-es aknavetőt a szállításhoz három részre lehetett bontani, ez lehetővé tette a szétszerelt eszköz háti szállítását is. A bélyegen látható aknavető adatai azoknak, akiket esetleg érdekel:

Űrméret: 81,4 mm, csőhossz: 747 mm
Tömeg: 26,5 kg (lövedék súlya: 3,5 kg)
Kezelő személyzet: 6 fő
Tûzgyorsaság: 15-25 lövés/perc
Hatásos lőtávolság: 1100 m

Cikkünk hamarosan folytatódik a bélyeg sorozat többi tagjával! Ne adják fel!

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Régi bélyegek varázsa – tökéletlenség és egyediség

Elolvasom a cikket →