Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

“A sast sem lehet kötelezni, hogy úgy éljen, ahogy a varjú él.”

Szerző   /  2014-12-19  /  No Comments

    Print       Email

Erről a bélyegről Ülő Bika tekint ránk. Ülő Bika (1831 – 1890.) amerikai indián sámán és a sziúk vezetője, aki mintegy 1200 sziú és cheyenne harcosával megsemmisítő, emblematikus győzelmet aratott az amerikai hadsereg George Armstrong Custer által vezetett 7. lovasezrede fölött.

Ülő Bika - eredeti neve Tatanka Ijotake

Ülő Bika – eredeti neve Tatanka Ijotake

A sziúk felkelése annak idején azért tört ki, mert 1868-ban az Egyesült Államok kormánya elűzte a bennszülötteket az erdetileg nekik ítélt földjeikről, miután a területükön lévő Fekete-hegyekben aranyat találtak a pionírok. Ekkortól kezdődött el a sziúk üldöztetése.

Az amerikai kormány megtorlása elől Ülő Bika Kanadába vezette a törzsét, ahol 1881-ig éltek. Később visszatért szülőföldjére, és harcosaival letette a fegyvert az amerikai csapatok előtt, mivel az amerikai kormány amnesztiát biztosított neki. Népével együtt a mai Standing Rock Sziú Rezervátum területére deportálták.

Életének későbbi szakaszában Ülő Bika Buffalo Bill bölényvadász és show-man vadnyugati show-műsorával járta az országot, és nagy népszerűségnek örvendett. Amikor a közönséghez kellett szólnia, gyakran anyanyelvén megátkozta őket, a hallgatóság nagy tapsa közepette.

“Ha a Nagy Szellem azt akarta volna, hogy úgy éljek, mint a fehér ember, akkor annak teremtett volna. A sast sem lehet kötelezni, hogy úgy éljen, ahogy a varjú él.” – Ülő Bika

Ez a bélyeg és FDC valamennyi indián rajongó és bélyeggyűjtő számára kedves lehet, gyönyörű rajzolattal, ahogy azt megszokhattuk az amerikaiaktól. És ahogy az amerikában lenni szokott, az elsőnapi bélyegzés helysége illeszkedik a témához. Ennél a bélyegnél ez a Fekete hegyek lábánál elterülő Rapid City kisváros, mely a sziúk otthona volt, ahol az Ülő Bikáról elnevezetett cseppkőbarlang is található.

Gyönyörű FDC

Gyönyörű FDC – ahogy azt megszokhattuk

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Régi bélyegek varázsa – tökéletlenség és egyediség

Elolvasom a cikket →