Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

A Thomas Tapling bélyeggyűjtemény

Szerző   /  2016-04-30  /  No Comments

    Print       Email
Thomas K. Tapling

Thomas K. Tapling

Thomas Keay Tapling (1855-1891) angol üzletember, lelkes filatélista, a világ egyik legnagyobb és legértékesebb bélyeggyűjteményének létrehozója.

Tapling családja szőnyeggyártással szerezte vagyonát és az ifjú Thomas már gyermekkorában kezdett bélyegeket gyűjteni. Apja korai halálát követően átvette a családi üzlet irányítását és parlamenti képviselői is lett.

Tapling bélyeggyűjteményét más komoly bélyeggyűjtemények felvásárlásával tette egyedülállóvá, és nagy riválisa, Philippe Ferrari de La Renotière mellett a világ legnagyobb bélyeggyűjteményét tudhatta magáénak.

Tapling bélyeggyűjteményét korai halálát követően a British Museum-nak adományozták, ahol most is megtekinthető. A gyűjtemény értéke hozzávetőleg 25 millió font, ami 10 milliárd forintnak felel meg.

A gyűjtemény néhány különleges darabja az interneten is megtekinthető, az alábbi linkre kattintva, de néhány különlegesen ritka bélyeget itt is megtekinthetünk.

http://www.bl.uk/reshelp/findhelprestype/philatelic/philateliccollections/articles/articletapling/articlestapling.html

Haladjunk időrendben, így az első ritkaság nem lehet más, mint a Penny Black, a világ első bélyege 1840-ből. Tampling gyűjteményében egy postatiszta hatostömb található.

Penny black postatiszta hatos tömb

Penny black postatiszta hatostömb

 

A híres kék Mauríciusz  “Post Office” felirattal (1847) sem hiányozhat, postatiszta állapotban. A világon négy ismert példányról tudunk, ez az egyik.

A kék Mauríciusz, 1847.

A kék Mauríciusz, 1847.

A Vörös Merkúr – 1851-56 – is postatiszta.

Vörös Merkúr

Vörös Merkúr

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Hétköznapi NDK – első rész

Elolvasom a cikket →