Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

A Volkswagen story: 75 éve mutatta be Ferdinand Porsche a népautót a Führer-nek

Szerző   /  2011-02-26  /  No Comments

…csak kisebb módosításokat kellett végrehajtani ahhoz, hogy az autó megfeleljen a birodalmi kancellár követelményeinek: óránként legalább 100 kilométeres utazósebesség, négy-öt férőhely, léghűtéses motor és legfeljebb ezer márkás ár…

    Print       Email
Ferdinand Porsche Paraguay

Ferdinand Porsche Paraguay

Ferdinand Porsche 1875-ben született az Osztrák-Magyar Monarchiában, az akkor Csehországhoz tartozó Maffersdorf városában. Saját magát mindig osztráknak vallotta, s amikor Hitler “germanizálni” akarta, a “megtiszteltetést” nem fogadta el, osztrák maradt német szolgálatban is. Fiatal bádogosinasként a maffersdorfi szőnyeggyárban találkozott először a modern technikával: megcsodálta a nagy gőzgépet, s az addig számára ismeretlen áramfejlesztőt. Felszabadulása után Bécsbe, Egger Béla villamos üzemébe került, a fővárosban napi munkája mellett a Császári és Királyi Ipariskola tanfolyamait is elvégezte. Nemsokára Egger gyárának próbatermében alkalmazták, ahol a konstrukciós munkákban is részt vehetett. Magyarországon is dolgozott: a Magyar Waggon- és Gépgyár autóosztályán tevékenykedett.

1923-ban Stuttgartba utazott és Daimlerék konstrukciós irodájában számos Mercedes típusú kocsit tervezett. 1924-ben a bécsi Technikai Főiskola díszdoktori címet adományozott neki elsősorban haditechnikai alkotásaiért, Mercedes sportautóiért pedig a stuttgarti Technikai Főiskola megválasztotta tiszteletbeli professzorává.

Az első Volkswagen, Német Birodalom, 1939.

Az első Volkswagen, Német Birodalom, 1939.

1926-ban a Benz és a Daimler egyesült, amivel Porsche nem értett egyet, ezért visszaköltözött Ausztriába. A Steyr-cégnél megalkotta a Steyr Austria nevű kocsit, amit Párizsban is kiállítottak. 1929-ben otthagyta a gyárat, 1931-ben Stuttgartban nyitott önálló tervezőirodát, ahol számos versenyautót, majd hadijárművet szerkesztettek. Álma azonban az volt, hogy strapabíró, de igénytelen és legfőképp olcsó népautót gyártson. 1931-re a tervezőasztalon már elő is készítette – fiával, Ferryvel közösen – a konstrukciót – a dátum hangsúlyozása azért fontos, mert sokan a VW népautó gondolatát és tervét Hitlernek tulajdonították.

Hitler azonban csak 1933-ban adott megbízást Porschénak, aki addig már előbb a Zündapp-, majd az NSU-műveknél próbálkozott tervei megvalósításával, s az NSU-nál három, a későbbi “Bogár” alakját hordozó kocsi el is készült. Csak kisebb módosításokat kellett végrehajtani ahhoz, hogy az autó megfeleljen a birodalmi kancellár követelményeinek: óránként legalább 100 kilométeres utazósebesség, négy-öt férőhely, léghűtéses motor és legfeljebb ezer márkás ár.

VW Dudu Dahomey Köztársaság

VW Dudu Dahomey Köztársaság

1936-ra legyártottak három Volkswagen kocsit, majd a Daimler-Benz üzemeiben elkészült a próbaszéria is. 1938. május 26-án nemcsak egy új gyár, hanem egy új város alapjait is lerakták Wolfsburgban. Az óriási lendülettel megkezdett építkezés azonban hamarosan megtorpant: 1939-ben megkezdődött a háború, s 1941-ben leállítottak minden polgári építkezést. A haditermelésre való átállásig összesen 210 kocsit gyártottak.A második világháború alatt Porsche irodájában katonai járműveket terveztek, az első Porsche-emblémák így nem is autókon, hanem Tigris-tankokon jelentek meg. A háború vége felé a wolfsburgi gyár is bombatalálatot kapott, de a légitámadások nem semmisítették meg teljesen. A megszálló angolok hamar beindították a gyártást, s már 1945-ben 1785 népautó készült, 1946-ban tízezer.

A háború alatt Porsche tervezőirodája Stuttgartból Ausztriába, Zell am See közelébe települt. 1945-ben a franciák letartóztatták a tervezőt, Párizsba vitték és az autógyáros Louis Renault villájában helyezték el. Az ok az volt, hogy a Renault szintén farmotoros kiskocsi gyártását tervezte, s Porschét kérték meg a konstrukció javítására. Ő egy portásfülkében alkotta meg a később népszerűvé vált Dauphine-t, azaz a népszerű bogárhátú mellett ő tervezte az első francia népautót is. Porsche 1947-ben egymillió frank óvadék ellenében szabadult.

Elengedése után, a mérnök visszatért Németországba, de az autóiparnak végleg hátat fordított, 1951. január 30-án halt meg Stuttgartban. A legendás sportkocsikat már fia fejlesztette ki, ám Ferdinand Porsche konstrukciója, a “Bogár” közben meghódította a világot: 1955-ben már a milliomodik kocsi gördült le a wolfsburgi gyár futószalagjáról. A gyártás megszűnéséig, 1938 és 2003 között 21,5 millió bogárhátút adtak el a világ 180 országában.

VW Bogár Liberia

VW Bogár Liberia

Porsche blokk

Porsche blokk

Porsche Közép-afrika

Porsche Közép-afrika

    Print       Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Esetleg ezek is tetszenek...

Merre száll az Il-12-es?

Elolvasom a cikket →