Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

A Vöröskereszt sorozat és egy méltatlanul elfeledett ritka bélyeg

Szerző   /  2016-02-20  /  No Comments

    Print       Email

Az 1956-os forradalom bukását követően , 1957. január 31-én jelentek meg ezek a bélyegek a Magyar Vöröskereszt támogatása céljából.

A bélyegek a korábbi, 1955-ös Munka sor hat címletének felülnyomásával készültek, 100%-os felárral.

Elsőnapi borítékon a Vöröskereszt sorozat

Elsőnapi borítékon a Vöröskereszt sorozat, soproni feladással

 

Ahogy a felülnyomatoknál megszokhattuk, ennél is sikerült egy darab, 100-as ívet fordított felülnyomattal ellátni. A 30+30 filléres, Herendi porcelánfestőt ábrázoló bélyegből 100 darab fordított felülnyomatú tévnyomat készült, és került forgalomba.

Pont a 30 filléres bélyeg pirosas színű, ami eléggé beleolvad a a felülnyomat színébe, ezért nem különösen feltűnő.

Érdekes, hogy ez a ritka bélyeg sokkal kevésbé vált ismertté és keresetté, mint a hozzá hasonló tévnyomatok, – például a Fordított Madonna vagy Nagymánya – és kevesebb forog belőle forgalomban.

A szakirodalomban nem találtam részleteket arról , hogy a tévnyomatos ívet melyik postahivatalban kerültek forgalomba, és hány darabot értékesítettek a ritka bélyegből, amely így néz ki:

A tévnyomat nem annyira szembeötlő. Forrás: sinkogaleria.hu

A tévnyomat első ránézésre nem annyira szembeötlő. Leginkább a porcelánfestő hölgy eltakart arca hívja fel a figyelmet arra, hogy itt valami nincs rendben. Forrás: sinkobelyeg.hu

 

A tévnyomatot az MBÁ jelenleg 150 ezer forintra értékeli, ami az alacsony mennyiséget és kevés piacon felbukkanó példányt figyelembe véve viszonylag csekély.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Egy mexikói hős – mexikói bélyegeken

Elolvasom a cikket →