Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

A Vöröskereszt sorozat és egy méltatlanul elfeledett ritka bélyeg

Szerző   /  2016-02-20  /  No Comments

    Print       Email

Az 1956-os forradalom bukását követően , 1957. január 31-én jelentek meg ezek a bélyegek a Magyar Vöröskereszt támogatása céljából.

A bélyegek a korábbi, 1955-ös Munka sor hat címletének felülnyomásával készültek, 100%-os felárral.

Elsőnapi borítékon a Vöröskereszt sorozat

Elsőnapi borítékon a Vöröskereszt sorozat, soproni feladással

 

Ahogy a felülnyomatoknál megszokhattuk, ennél is sikerült egy darab, 100-as ívet fordított felülnyomattal ellátni. A 30+30 filléres, Herendi porcelánfestőt ábrázoló bélyegből 100 darab fordított felülnyomatú tévnyomat készült, és került forgalomba.

Pont a 30 filléres bélyeg pirosas színű, ami eléggé beleolvad a a felülnyomat színébe, ezért nem különösen feltűnő.

Érdekes, hogy ez a ritka bélyeg sokkal kevésbé vált ismertté és keresetté, mint a hozzá hasonló tévnyomatok, – például a Fordított Madonna vagy Nagymánya – és kevesebb forog belőle forgalomban.

A szakirodalomban nem találtam részleteket arról , hogy a tévnyomatos ívet melyik postahivatalban kerültek forgalomba, és hány darabot értékesítettek a ritka bélyegből, amely így néz ki:

A tévnyomat nem annyira szembeötlő. Forrás: sinkogaleria.hu

A tévnyomat első ránézésre nem annyira szembeötlő. Leginkább a porcelánfestő hölgy eltakart arca hívja fel a figyelmet arra, hogy itt valami nincs rendben. Forrás: sinkobelyeg.hu

 

A tévnyomatot az MBÁ jelenleg 150 ezer forintra értékeli, ami az alacsony mennyiséget és kevés piacon felbukkanó példányt figyelembe véve viszonylag csekély.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Egy fantasztikus repülés

Elolvasom a cikket →