Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

ABBA, Björn Borg, Celcius…svéd bélyegek a javából

Szerző   /  2016-12-10  /  No Comments

    Print       Email

ABBA, Björn Borg, Celcius…folytatódik a svéd bélyegek szemléje a Bélyegvilágban. Korábbi cikkekben már megismerkedhettünk jónéhány svéd bélyeggel, és kifejtettem, mi a svéd bélyegek népszerűségének oka. Ezúttal nem szaporítom a szót, ehelyett inkább jöjjenek a bélyegek.

Nem kezhetünk mással, mint a címben beharangozott ABBA együttessel, akik a svéd zenei hírességeket bemutató blokkon kaptak helyet, amely mellesleg a zene világnapján jelent meg.

ABBA és további svéd zenei hírességek

Rajtuk kívül még más zenei műfajok jeles művelői illetve komponisták láthatóak a bélyegeken, így például Wilhwelm Stenhammar zeneszerző és Lars Gullin szaxofon művész.

A következő sorozat Nobel-díjas tudósokra emlékezik a nukleáris kémia területéről. A bélyegek a kutatások tárgyát mutatják be egyszerű formában.

Atomommagok, elektronos és még ki tudja…

 

 

Fizika után sport: a baloldali bélyegen Björn Borg tenisz, minden idők egyik legjobb teniszezője ismerhető fel. Mellette Ingemark Stenmark alpesi sí világbajnok suhan.

Björn Borg és Ingemark Stenmark: két svéd sport ikon

 

Sportolók után után következzenek képregény sztárok. Ez az irodalmi műfaj hazánkban kevésbé népszerű, ám a benelux és skandináv területeken nagy hagyományokra tekint vissza.

Közülük a kedvencem az alább látható, ágyon fekvő, Kronblom úr, aki egy rendkívül lusta farmer. Amikor nem heverészik, idejét horgászással tölti, vagy anyósával veszekszik.   

 

Erről a bélyegről Anders Celsius, svéd természettudós tekint ránk. Szerintem senkinek sem kell elmondani, mi volt munkásságának legnagyobb vívmánya. Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy az eredeti Celsius skála a jelenlegihez képest fordított volt: Celisus skáláját a forrásponttól a fagypontig skálázta, amit később tökéletesítettek a jelenlegi formátumra.

Celsius, sokoldalú természerrudós volt, a fizia mellett a csillagászat és meteorológia területén is dolgozott.

 

Mai bélyegbemutatónk 3D képzőművészeti alkotásokkal zárul. A grafikák abszurd formákat ábrázolnak, melyek pusztán optikai csalódások.


    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

RSA

Elolvasom a cikket →