Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Amerikai bélyeg a bélyegen, avagy egy kis bélyeggyűjtő demográfia

Szerző   /  2017-01-01  /  No Comments

    Print       Email

Ez az amerikai bélyeg a bélyegen 1972-ben jelent meg az amerikai bélyegkiadás 125. évfordulója alkalmából. Klasszikus “bélyeg a bélyegen” kiadásról beszélünk, mely sok bélyeggyűjtő célterülete.

Bélyeg a bélyegen Amerikából

A 8 cent névértékű bélyeg az első amerikai bélyeget idézi fel és a bélyegkiadás mellett a bélyeggyűjtés évfordulóját is ünnepli egyben, “bélyeggyűjtés” felirattal és egy bélyegnagyítóval, ezzel is a bélyeggyűjtőkre utalva. Érdemes megjegyezni, hogy 1972-ben közel 18 milló bélyeggyűjtő volt az Egyesült Államokban, ami az akkori 210 milliós lakosság 8,5 százalékát tette ki. Tehát minden 12. amerikai – beleértve a csecsemőket, hölgyeket is – bélyeggyűjtő volt a 70-es évek elején! Csak összehasonlításul, hazánkban akkoriban százezerre tehető a bélyeggyűjtők száma, ami még magasabb, 10%-os arányt mutat. A különbség az, hogy az USA-ban napjainkban 5 millióra tehető a bélyeggyűjtők száma, akik valamilyen rendszerességgel, de időt szánnak a bélyeggyűjtésre, ami még mindíg 1,5%-os arányt képvisel a jelenlegi 325 milliós népességhez képest. Hazánkban  a bélyeggyűjtők arányát manapság a népesség 0,1-0,2%-ra becsüljük. Ennek a nagy kontrasztnak az okain érdemes elgondolkodni.

Az elsőnapi boríték (FDC) az első amerikai bélyegek mellett egy olyan kézisajtót mutat be, melyet a Perkins Bacon nyomda használt az első bélyegek előállítása során.

Az első amerikai bélyegek és a nyomtatásukhoz használt kézisajtó

Az 1972-es kiadás óta eltelt bizony 45 év, így 2017-ben már az amerikai bélyegkiadás és bélyeggyűjtés 170. évfordulóját ünnepelhetjük. Nem semmi, a világ első bélyegei 170-180 évesek lesznek, ami már komoly régiségnek számít!

Végül az egész elsőnapi boríték, teljes pompájában.

125 éves az amerikai bélyeg és bélyeggyűjtés

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Ritka és különleges filatéliai selyem nyomat

Elolvasom a cikket →