Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Amerikai bélyeg a bélyegen, avagy egy kis bélyeggyűjtő demográfia

Szerző   /  2017-01-01  /  No Comments

    Print       Email

Ez az amerikai bélyeg a bélyegen 1972-ben jelent meg az amerikai bélyegkiadás 125. évfordulója alkalmából. Klasszikus “bélyeg a bélyegen” kiadásról beszélünk, mely sok bélyeggyűjtő célterülete.

Bélyeg a bélyegen Amerikából

A 8 cent névértékű bélyeg az első amerikai bélyeget idézi fel és a bélyegkiadás mellett a bélyeggyűjtés évfordulóját is ünnepli egyben, “bélyeggyűjtés” felirattal és egy bélyegnagyítóval, ezzel is a bélyeggyűjtőkre utalva. Érdemes megjegyezni, hogy 1972-ben közel 18 milló bélyeggyűjtő volt az Egyesült Államokban, ami az akkori 210 milliós lakosság 8,5 százalékát tette ki. Tehát minden 12. amerikai – beleértve a csecsemőket, hölgyeket is – bélyeggyűjtő volt a 70-es évek elején! Csak összehasonlításul, hazánkban akkoriban százezerre tehető a bélyeggyűjtők száma, ami még magasabb, 10%-os arányt mutat. A különbség az, hogy az USA-ban napjainkban 5 millióra tehető a bélyeggyűjtők száma, akik valamilyen rendszerességgel, de időt szánnak a bélyeggyűjtésre, ami még mindíg 1,5%-os arányt képvisel a jelenlegi 325 milliós népességhez képest. Hazánkban  a bélyeggyűjtők arányát manapság a népesség 0,1-0,2%-ra becsüljük. Ennek a nagy kontrasztnak az okain érdemes elgondolkodni.

Az elsőnapi boríték (FDC) az első amerikai bélyegek mellett egy olyan kézisajtót mutat be, melyet a Perkins Bacon nyomda használt az első bélyegek előállítása során.

Az első amerikai bélyegek és a nyomtatásukhoz használt kézisajtó

Az 1972-es kiadás óta eltelt bizony 45 év, így 2017-ben már az amerikai bélyegkiadás és bélyeggyűjtés 170. évfordulóját ünnepelhetjük. Nem semmi, a világ első bélyegei 170-180 évesek lesznek, ami már komoly régiségnek számít!

Végül az egész elsőnapi boríték, teljes pompájában.

125 éves az amerikai bélyeg és bélyeggyűjtés

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

RSA

Elolvasom a cikket →