Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Amerikai FDC-k

Szerző   /  2012-08-04  /  No Comments

    Print       Email

Az utóbbi időben elkezdtem érdelődni az amerikai FDC-k iránt. Már korábban is a birtokomba jutott néhény, melyek közül egy korábbi postban meg is osztottam egy Hungarica-t.
Az Egyesült Államokban kiadott elsőnapi borítékok több szempontból is sajátosak: méretük kisebb, rajzolatuj legtöbbször fekete, míves, réznyomatú. Az elsőnapi bélyegzés általában a bélyeg témájához kapcsolódó város. Mindezek mellett külön érdekesség, hogy egy bályeghez több elsőnapi boríték is készül, ami, egy külön gyűjtési ág kialakulására teremtett lehetőséget.
A különféle elsőnapi borítékokat néhány, erre szakosodott kiadó tervezi és gyártja. Ezek logója megtalálható valamennyi boríték ábráján, lehetősé téve a beazonosítást. A kiadók közül eddig az Artcraft, Fleetwood és Artmaster a legjelentősebbek. A téma sokszínűségét jellemzi, hogy egyik erre szakosodott gyűjtőtársunk találkozott olyan bélyeegel is, melyhez kilenc különféle borítékon is hozzáférhető volt.
A botítékok mellettaz tetszenek az USA FDC-k témái is. A számos történelmi megemlékezés mellett sok aktuális témával is találkozhatunk, így ajánlom ezt a gyűjtési ágat mindenki figylmébe.
Akit szívesen cserélne, eladna és venne, bátran kommenteljen!
Kedvcsinálóként megosztom a NATO tiszteletére kiadott Artcraft és Fleetwood FDC-ket, de a későbbielben további kedvenceimet is be fogom mutatni.

A NATO tiszteletére 1952-ben kiadott FDC Artcraft borítékon

Ugyanez a bélyeg Fleetwood borítékon

    Print       Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Esetleg ezek is tetszenek...

Egy mexikói hős – mexikói bélyegeken

Elolvasom a cikket →