Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Április vendége: Svédország

Szerző   /  2015-04-05  /  No Comments

    Print       Email

Április témája a bélyegvilágban Svédország. Itt, a honlapunkon, valamint Facebook csoportunkban is svéd bélyegekkel és filatéliai érdekességekkel foglalkozunk.

SVÉD ZÁSZLÓ

Bemelegítésnek, mindjárt az egy értékes svéd bélyeg:

Sárga treskilling

Sárga treskilling

Sárga treskilling Svédországból – valószínűleg csak egyetlen létezik a világon belőle ! Jelenlegi értéke 2, 6 millió dollár, azaz közel félmilliárd forint.

1855-ben Svédország nemzeti valutája még a skilling névre hallgatott, így az ekkor kiadott bélyegek névértékét is ebben a pénznemben határozták meg. A 3 skilling névértékű bélyeg (innen ered a “treskilling” elnevezés) zöld színben került forgalomba, míg a 8 skillinges kiadás sárga színben készült. Mint ahogy az lenni szokott, a nyomdászok itt is hibáztak: néhány 3 skillinges bélyeget zöld helyett sárga festékkel nyomtattak, senki sem tudta, hogy pontosan mennyit.

Három évvel később, Svédország új váétópénze az öre lett. Ezután 1886-ban egy 14 éves kisdiák nagymamája holmijai között talált egy réginek tűnő – még az előző pénznemmel kiadott, 3 skillinges – bélyeget, amit nyomban eladott egy bélyegkereskedőnek akkor jó árért – hét koronáért. A bélyeg karrierje már az ezt követő évtizedben felívelt, és többször is gazdát cserélt, egyre magasabb árért, 1894-re Philip von Ferrary tulajdonába került, az akkori világ legnagyobb bélyeggyűjteményébe. Emellett a gyűjtők lelkesen kutattak további sárga Treskilling példányok után, azonban egyetlenegy sem kerültek elő.

A következő száz évben a ritkaság értéke elérte az egymillió dollárt, ami az 1990-es években rekordnak számított. A tulajdonosok között említhetjük II. Károly román királyt, és a bélyeg megélt egy igazán kalandos menekülést is a nácik elől, több egyéb műkincs társaságában. A különleges tévnyomat legutoljára 1996-ban cserélt gazdát, ekkor  2,6 millió dollárt fizetett ki egy ismeretlenségbe burkolózó gyűjtő.

Akinek vannak régebbi svéd bélyegei, érdemes átböngészni, hátha azok közt bukkan fel a második példány!

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Notre Dame :-(

Elolvasom a cikket →