Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Bálna az égben, 45 éve mégsem esik le…

Szerző   /  2015-08-15  /  No Comments

    Print       Email
A jellegzetes orr

A jellegzetes orr

A Boeing 747 – becenevén a Jumbo Jet – a legismertebb repülőgép a világon, az első szolgálatba állított szélestörzsű utasszállító repülőgéptípus. A Jumbo 1970-ben állt szolgálatba a Pan American és a TWA színeiben, a mai napig az utasszállító repülőgépek ikonja.

A gép messziről felismerhető. Jellegzetessége a négy hajtómű és a kétszintes felépítésű, “puttonyos” fedélzet,  amely akár 524 főt képes 13 470 km-es interkontinentális távolságra elszállítani.

A 747-es kifejlesztése még a Boeing cég számára is hatalmas project volt, amihez akkor példátlan, rekord összegű, 2 milliárd dolláros hitelt kellett felvenni.

Érdekesség, hogy a Boeing nem rendelkezett megfelelő méretű gyártócsarnokkal sem, ezért újat kellett építeni. Az első repülő azonban előbb készült el, mint a gyártó csarnok, melynek teteje még nem volt kész.

Jumbo bélyeg Bermuda Jumbo bélyeg Malaysia

Jumbo bélyeg Grenada Jumbo bélyeg Nicaragua Jumbo bélyeg Svákc Jumbo bélyeg Seychelles Jumbo bélyeg Mongólia Jumbo Falkland

Szolgálatba állítása óta több, mint 1500 darab Jumbo készült, 122 variációban, többek közt tűzoltásra és űrsikló pályára indítására is használják, de szép számmal akadnak különleges, egyedi kialakítású magángépek is.

A Jumbo nagyon biztonságos. Eddig mindössze 49 zuhant le, robbantották fel vagy szenvedett egyéb módon olyan „A osztályú” repülőeseményt, amelyben a törzs is jelentősen megrongálódott. Ebből 21 esetben nem veszett oda emberélet, hat esetben tíz főnél kevesebb vesztette életét és 3 gép semmisült meg robbantás, vagy lelövés következtében a levegőben.

Jumbo bélyeg magyar Jumbo bélyeg Argentina Jumbo bélyeg Barbauda Jumbo bélyeg USA2 Jumbo bélyeg NSzK Jumbo bélyeg Pakisztán Jumbo bélyeg Vietnam Jumbo bélyeg Szingapúr Jumbo bélyeg Korea

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Egy mexikói hős – mexikói bélyegeken

Elolvasom a cikket →