Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Belga képregények – Largo Winch

Szerző   /  2012-09-16  /  No Comments

    Print       Email

Belgiumban szoros összefüggés van a bélyegkiadás es a képregények között. A képregény témájú bélyegek a legnépszerűbbek közé tartoznak, és ez az árukban is tükröződik. Szeptember 17-én jelenik meg egy blokk a belga képregényekről. Ennek alkalmából szeretném bemutatni a fontosabbakat.

Én szemely szerint a képregényeket tartom a képzőművészet csúcsának. Miért? Mert borzasztó nehéz képregényt rajzolni! Gondoljunk csak a következőkre:

  • Nem elég egy szereplőt egyszer jól lerajzolni. Több százszor kell, különböző szögekből nézve, különböző testhelyzetekben, és különböző öltözetekben. Előfordul az is, hogy a karakter a történet soran öregszik. Ehhez komoly rajztudás kell.
  • A képregények terjedelme fix. 48 vagy 64 oldal. Ebbe kell a történetnek beleférni. Nem lehet egy kockával sem több, vagy kevesebb. A képregény nem egy elektronikus dokumentum, ami azt jelnti, hogy nem lehet kockákat beszúrni, vagy törölni. Előre meg kell gondosan tervezni, vagy lehet az egészet újrarajzolni. (Láttam, hogyan készülnek a képregények. Az oldalakat hatalmas – A1 vagy A2 méretű – lapokra rajzolják kézzel; nem számítógéppel készítik őket.)
  • A képregényekben szereplő járművek, egyenruhák és egyéb felszerelések mindig rendkívül élethűek. Ha például egy vadászrepülő szerepel a történetben, akkor az rendkívül pontosan és részletesen ki van dolgozva. (És természetesen annyiszor meg van rajzova, ahány kockán szerepel.)
  • Ügyelni kell rá, hogy ne legyenek hibák a személyek és a tárgyak elrendezésében. Ez alatt azt értem hogyha például egy jelenet egy szobában játszódik, a szobában lévő bútoroknak mindig a helyükön kell maradniuk, akkor is, ha elmozdul a látószög. Ha például egy könyvespolc van az ajtó mellett, annak mindig ott kell lennie, nem lehet az egyik kockán az ajtó mellett, a másikon meg a sarokban. Ha a felső polcon egy sárga és egy piros könyv van, akkor minden kockán, amelyken a könyvespolc látszik, a felső polcon egy sárga és egy piros könyvnek kell lennie.

Elsőként az egyik kedvencemet, Largo Winchet mutatom be. Bár ez a képregény nem szerepel a szeptember 17-en kiadott blokkon, néhány éve már jelent meg róla bélyegkiadvány. A Wikipedia nagyszerűen bemutatja, úgyhogy az alábbiakat onnan idézem:

A Largo Winch egy belga képregénysorozat. Az első rész 1990-ben jelent meg, és az egyik legsikeresebb francia nyelvű képregénynek számít ma is. Készült belőle televíziós sorozat, videojáték és játékfilm is. Szerzői Jean Van Hamme író és Philippe Francq rajzoló. A Largo Winch egyenként 46 oldalas, színes albumokban jelenik meg, általában két album ad ki egy teljes történetet.

A sorozat főszereplője a 26 éves Largo Winch, született Largo Winczlav, aki arról értesül, hogy nevelőnapja, Nerio Winch, a “W Konszern” néven ismert üzleti birodalom tulajdonosa gyilkosság áldozata lett. Largo egyik napról a másikra a világ egyik leggazdagabb emberévé válik, de már az örökség átvétele előtt számos akadályt kell leküzdenie.

A Largo Winch az üzleti élet kegyetlen világába kalauzolja el az olvasót, amelyben minden a pénz, a hatalom és a haszon körül forog. A “farmernadrágos milliárdosnak” számos súlyos döntést kell meghoznia, miközben minden áron meg akarja őrizni tisztességét.

 (Wikipedia)

 

Az alabbi képekhez csak annyit  fűznék, hogy az eredeti francia nyelvű kiadvány színei sokkal szebbek és élénkebbek, a szkennelés ezt nem adja vissza.

 

Largo Winch a képregény címlapján.

 

Largo Winch bélyegen.

 

Largo Winch blokkon.

 

Largo Winch a Belga Posta által kiadott, 2500 számozott példányban megjelent, bélyeget is tartalmazó exkluzív képregényfüzet címlapján.

 

Largo Winch a Largo Winch-ből készült film plakátján.

 

A Largo Winch képregényekben minden van, ami egy jó történethez kell. Egzotikus helyszínek…

 

… luxus, nők,…

 

…romantika…

 

… és természetesen sok-sok akció.

 

A képregénynek eddig 18 része jelent meg.

 

//

    Print       Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Esetleg ezek is tetszenek...

Merre száll az Il-12-es?

Elolvasom a cikket →