Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Belga képregények – Lucky Luke

Szerző   /  2012-10-13  /  No Comments

    Print       Email

[fblike style=”button_count” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Lucky Luke aki gyorsabban lő, mint az árnyéka.

 Lucky Luke egy humoros belga-francia képregénysorozat. A képregényeket a belga rajzoló, Morris (1923-2001) készítette. Számos történet írója a francia René Goscinny (1926-1977) volt, aki ezen kívül más képregényeknél is közreműködött (például Asterix). Goscinny halála után több szövegíró váltotta egymást. Morris halála óta pedig a francia Achdé folytatja az új Lucky Luke történetek rajzolását.

Lucky Luke leggyakrabban a Dalton fivérekkel kerül szembe. Joe, William, Jack és Averell a négy Dalton fivér folyton meglépnek a börtönből  és kalamajkát okoznak. Lucky Luke lovát Jolly Jumpernek hívják, o „a világ legokosabb lova”. Gyakori szereplő Rantanplan (neve Rin Tin Tin-re utal), aki „a világegyetem legbutább kutyája”.

 

Dick Digger aranybányája, az első történet 1949-ben jelent meg.

A legújabb történet, melynek a címe “A magányos lovas”, 2012. október 26-an kerül a polcokra. Ez lesz a 77. Lucky Luke album. Magyar nyelven először az Újvidéki Fórum kiadásában jelent meg 23 kötet Talpraesett Tom címmel. 2006-tol pedig a Pesti Könyv Kiadó adja ki a Lucky Luke képregényeket. Eddig 15-öt jelentettek meg. A két kiadó által megjelentetett képregények között komoly átfedés van, ami azt jelenti, hogy a történeteknek csak kis része lett magyarra lefordítva.

Lucky Luke újabban már iPhone-on is olvasható  A legnagyobb Lucky Luke rajongóknak leginkább franciául, németül vagy hollandul kell tudniuk, ugyanis ezeken a nyelveken jelent meg az összes képregény.

 

Luke szájában állandóan ott füstölt a cigaretta, ami a westernfilmek kifigurázása volt. 1983 óta Morris szalmaszállal helyettesítette a cigarettát, amivel elnyerte a WHO elismerését.

 

Lucky Luke történeteit többször is megfilmesítették. Utoljára a franciak, 2009-ben, 27 millió eurós költségvetéssel. A képen ennek a filmnek a plakátját láthatjuk. Az 1991-es változatban Terence Hill volt a főszereplő.

 

Számos játék is készült különbözo platformokra.

Ahogy az lenni szokott, a sikeres képregényekről előbb utóbb bélyeg is készül  Ez például 1990-ben jelent meg Belgiumban.

 

Francia Lucky luke blokk (2003)

A 2003-as FDC

Ez pedig a legújabb Lucky Luke bélyeg, 2012. Szeptember 17-én jelent meg Belgiumban.

 

Wichshund Zoltán

    Print       Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Esetleg ezek is tetszenek...

Szovjet űrkütyük – kubai bélyegek

Elolvasom a cikket →