Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Bélyegeken a II. világháború

Szerző   /  2013-01-28  /  1 Comment

    Print       Email
img010

Ez a két bélyeg egy nagyobb sorozat része, melynek további tételeit a későbbiekben bemutatjuk majd.

A képen két amerikai bélyeg látható. A baloldali az ellenséges kódok feltörésének állít emléket. A 2. világháború idején az angolok matematikusokból és mérnökökből álló csoportot hoztak létre az ellenség terveinek és mozgásának felderítésére a kódolt üzenetek megfejtése útján. Ezért műszereket fejlesztettek ki a német katonai kódok feltörése céljából. A legsikerültebb ilyen volt a Colossus, egy kód feltörő számítógép. A Colossus-t egy nőkből álló csoport működtette. A csoport fedőneve “Wren” (ökörszem) volt. Az Egyesült Államokban más gépeket használtak erre a célra. Ezeket is nők kezelték, a csoport fedőneve “Waves” (hullámok) volt.
A német vezérkar az Enigma elnevezésű kódoló gépet használta, amely kódolt morze jeleket továbbított, de az angolok hamar megfejtették a titkát.
Churchill elismerte, hogy a német üzenetek megfejtésével előre hozták a háború befejezését, de a győzelem után elrendelte a berendezések megsemmisítését.

2 VH bélyegek

A másik bélyeg arról emlékezik meg, hogy 1942. április 12-én az amerikai légierő első ízben bombázott japán városokat. Ezzel bizonyították, hogy japán nem sebezhetetlen. A légitámadás morális hatást gyakorolt az ellenségre és visszavágott a Pearl Harbourt ért támadásért. A támadást James Dolittle alezredes tervezte meg és vezetésével hajtották végre. Ezért hívják az akciót Dolittle bombázásnak. 16 B-258 közepes bombázó szállt fel a Hornet repülőgép anyahajó fedélzetéről, ebből 10 gép Tokiót bombázta, 3 Yokohamát, 2 Nagoyát és 1 Kobét támadta. Az akció során a legtöbb gép odaveszett. A 16 gép személyzete összesen 80 fő volt, Közülük 67 megmenekült a haláltól, vagy a fogságtól. A fogságba esett repülők közül hármat a japánok kivégeztek, a többi túlélte a fogságot, de súlyos sérüléseket szenvedtek, betegségeket kaptak a kínzástól és a gyenge ellátástól. Egy gép a Szovjetunióban landolt. A támadás viszonylag kevés anyagi kárt okozott, de erősítette az amerikai harci morált és megingatta a japánok hitét katonai vezetésük képességeiben. A Kínában landolt gépek személyzetét a lakosság támogatta, segítette bujkálásukat. A japánok szörnyű megtorlást alkalmaztak a repülőket támogató lakossággal szemben. Az amerikai pilóták kivégzésében és kínzásában bűnös japán katonákat a háború után bíróság elé állították és elitélték.

    Print       Email

1 Comment

  1. […] és feltörhetetlennek tartott titkosító berendezése volt. Korábban olvashatunk már róla, itt, a Bélyegvilágban. Egész addig, amíg Alan Turing, zseniális fiatal angol matematikus nem jött rá a megoldásra, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Esetleg ezek is tetszenek...

#maradjotthon: nézegessünk szép bélyegeket!

Elolvasom a cikket →