Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Mit kell tudni a bélyeggyűjtéshez: vízjel beazonosítás

Szerző   /  2012-11-21  /  5 hozzászólás

    Print       Email

A bélyegek pontos beazonosítása szakértelmet és tapasztalatot igénylő feladat. Egy-egy tétel megfelelő beazonosítása fontos ahhoz, hogy a gyűjteményünkből hiányzó darabot meg tudjuk találni, és gyűjteményünk valóban azokat a bélyegeket tartalmazza, aminek gondoljuk azokat. Olykor hasonlónak tűnő bélyegek értéke is nagyon eltérő lehet a színárnyalat, vízjel, fogazat, nyomdatechnika, vagy a gumizás típusa alapján.

Ebben a cikksorozatban kísérletet teszünk arra, hogy leírjuk, hogyan állapíthatók meg a bélyegek technikai különbségei. Milyen eszközök állnak rendelkezésünkre, milyen gyakorlati tapasztalatokat lehet megosztani ezekkel kapcsolatban. A cikkekben leírtak kiteljesítésében számítok a Bélyegvilág.net egyre növekvő olvasótáborára is, akik között a filatélia komoly szaktekintélyeit is üdvözölhetjük.

Kezdjük egy egyszerűnek tűnő témával:  vízjel. A vízjel a papíranyagba pép állapotában sajtolással bevitt felirat vagy ábra, amely helyén a papírt elvékonyítják. A vízjelet eredetileg a hamisítás megelőzésére és felismerésére használták. A magyar bélyegek vízjeleiről több cikkben is olvashatunk, ezek közül citálok néhány igényes összeállítást:

Szabó Jenő: A magyar bélyegek vízjelei

Pados bélyegszaküzlet: Vízjelek

Bélyegmúzeum digitális vízjel adatbank

A bélyeg vízjel azonosításához a bélyeget hátulról kell nézni  vagy fekete alapra helyezve, vagy fény felé tartva. A vízjel beazonosítását megnehezíti egy erősebb bélyegző, illetve a vízjel állása, vagyis ha a vízjel valamely jellemző része nem esik a bélyegre. Ebben az esetben érdemes nagyítót is használni. A vízjel jobban látható, ha a bélyeget vízbe mártjuk, ez a módszer azonban postatiszta bélyegeknél nem alkalmazható, és a bélyegző is elmosódhat.

A vízjelek egyszerű esetben már fekete alapra helyezve is megfigyelhetők.A vízjelek típusáról bélyeg katalógusokból, internetes adatbázisokból illetve tapasztalt bélyeggyűjtőktől és -kereskedőktől tájékozódhatunk.

Magyar bélyeg vízjelek

A magyar bélyegekhez használt vízjelek. Forrás: Magyar bélyegek árjegyzéke

A vízjel beazonosítása mellett fontos megvizsgálni annak állását, azaz milyen irányban illetve tükröződéssel helyezkedik el a vízjel a bélyegen. Ez attól függ, hogyan helyezték a nyomópapírt a vízjel sajtoló hengerbe.  A IV-es vízjelre vonatkozóan az alábbi képen figyelhetjük meg a lehetséges vízjel állásokat.  A vízjeles bélyegek értékét a függőleges, pozitív állású vízjelekre szokásos meghatározni. Az ettől eltérő állású vízjelek növelik a bélyeg értékét, melyet a katalógusból, illetve a bélyegforgalmazásban jártas szakemberektől lehet megtudni.

A IV-es vízjel állásai. forrás: philap.hu. Ezen a lapon megtaláljuk a magyar bélyeg vízjelek változatait is.

A vízjel állás mellett külön vizsgálat tárgyát képezik az esetleges vízjel hibák és változatok is.  A vízjel nyomó hengereken lévő vízjel ábrák – hasonlóan a többi nyomdagéphez hasonlóan – készítésük és használatuk során bizonyos részleteikben eltérnek a többitől. Ezek felkutatása és gyűjtése külön gyűjtési ágat képez, melyet a filatéliai mesterszintjének tekinthetünk.


Igény szerint kaphatóak a piacon komolyabb vízjel keresők is, azonban ezek sem pótolják a gyűjtő tapasztalatát és szakértelmét nehezen beazonosítható vízjelállás vagy egymáshoz hasonló vízjelek megkülönböztetése esetén.


    Print       Email

5 hozzászólás

 1. Szendiné szerint:

  Üdvözlet! Pár kérdés. Ha szakértővel nézetem meg a bélyegeket,de az egy képeslapon van, esetleg egy 5 filléres Turul bélyeget, melyen pecsét is van ami maga a bélyeg értékét növeli. Honnan tudja a szakértő azon milyen állásu a vízjel? Vagy teszem azt egy borítékon? Köszönöm Szendiné

 2. […] Régi bélyegeknél támpontot adhat még a vízjel meghatározása, amit a bélyeget fény felé tartva láthatunk meg. A vízjelekről ebben a cikkben olvashatunk bővebben: http://belyegvilag.net/belyeggyujto-technika-vizjel-beazonositas/. […]

 3. koncz lajos szerint:

  Udv Van egy koronas foszforeszkalos a hatulya,vagyis 1920 ban kiadtak elso legiposta belyeget Anglia es Ausztralia atrepules tiszteletere,hatujan korona latszodik,nyolc szaraz pecset van ami UV lampa alatt foszforeszkal,kerem ha tudnak ilyesmirol jelezenek,a cimem konczlajos@freemail.hu Koszonom szepen

 4. Márk szerint:

  Szeretném eladni egy kb 2 maroknyi belyegem mert nálamm nincsenek jo helyen
  Foleg magyar postai belyegek de van arab
  Kubai ukrán szlvák meg meg par aki nek kell irjon és az árakat megbeszéljuk képeket kuldok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Esetleg ezek is tetszenek...

RSA

Elolvasom a cikket →