Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Mit kell tudni a bélyeggyűjtéshez: vízjel beazonosítás

Szerző   /  2012-11-21  /  4 hozzászólás

    Print       Email

A bélyegek pontos beazonosítása szakértelmet és tapasztalatot igénylő feladat. Egy-egy tétel megfelelő beazonosítása fontos ahhoz, hogy a gyűjteményünkből hiányzó darabot meg tudjuk találni, és gyűjteményünk valóban azokat a bélyegeket tartalmazza, aminek gondoljuk azokat. Olykor hasonlónak tűnő bélyegek értéke is nagyon eltérő lehet a színárnyalat, vízjel, fogazat, nyomdatechnika, vagy a gumizás típusa alapján.

Ebben a cikksorozatban kísérletet teszünk arra, hogy leírjuk, hogyan állapíthatók meg a bélyegek technikai különbségei. Milyen eszközök állnak rendelkezésünkre, milyen gyakorlati tapasztalatokat lehet megosztani ezekkel kapcsolatban. A cikkekben leírtak kiteljesítésében számítok a Bélyegvilág.net egyre növekvő olvasótáborára is, akik között a filatélia komoly szaktekintélyeit is üdvözölhetjük.

Kezdjük egy egyszerűnek tűnő témával:  vízjel. A vízjel a papíranyagba pép állapotában sajtolással bevitt felirat vagy ábra, amely helyén a papírt elvékonyítják. A vízjelet eredetileg a hamisítás megelőzésére és felismerésére használták. A magyar bélyegek vízjeleiről több cikkben is olvashatunk, ezek közül citálok néhány igényes összeállítást:

Szabó Jenő: A magyar bélyegek vízjelei

Pados bélyegszaküzlet: Vízjelek

Bélyegmúzeum digitális vízjel adatbank

A bélyeg vízjel azonosításához a bélyeget hátulról kell nézni  vagy fekete alapra helyezve, vagy fény felé tartva. A vízjel beazonosítását megnehezíti egy erősebb bélyegző, illetve a vízjel állása, vagyis ha a vízjel valamely jellemző része nem esik a bélyegre. Ebben az esetben érdemes nagyítót is használni. A vízjel jobban látható, ha a bélyeget vízbe mártjuk, ez a módszer azonban postatiszta bélyegeknél nem alkalmazható, és a bélyegző is elmosódhat.

A vízjelek egyszerű esetben már fekete alapra helyezve is megfigyelhetők.A vízjelek típusáról bélyeg katalógusokból, internetes adatbázisokból illetve tapasztalt bélyeggyűjtőktől és -kereskedőktől tájékozódhatunk.

 

Magyar bélyeg vízjelek

A magyar bélyegekhez használt vízjelek. Forrás: Magyar bélyegek árjegyzéke

A vízjel beazonosítása mellett fontos megvizsgálni annak állását, azaz milyen irányban illetve tükröződéssel helyezkedik el a vízjel a bélyegen. Ez attól függ, hogyan helyezték a nyomópapírt a vízjel sajtoló hengerbe.  A IV-es vízjelre vonatkozóan az alábbi képen figyelhetjük meg a lehetséges vízjel állásokat.  A vízjeles bélyegek értékét a függőleges, pozitív állású vízjelekre szokásos meghatározni. Az ettől eltérő állású vízjelek növelik a bélyeg értékét, melyet a katalógusból, illetve a bélyegforgalmazásban jártas szakemberektől lehet megtudni.

A IV-es vízjel állásai. forrás: philap.hu. Ezen a lapon megtaláljuk a magyar bélyeg vízjelek változatait is.

 

A vízjel állás mellett külön vizsgálat tárgyát képezik az esetleges vízjel hibák és változatok is.  A vízjel nyomó hengereken lévő vízjel ábrák – hasonlóan a többi nyomdagéphez hasonlóan – készítésük és használatuk során bizonyos részleteikben eltérnek a többitől. Ezek felkutatása és gyűjtése külön gyűjtési ágat képez, melyet a filatéliai mesterszintjének tekinthetünk.


Igény szerint kaphatóak a piacon komolyabb vízjel keresők is, azonban ezek sem pótolják a gyűjtő tapasztalatát és szakértelmét nehezen beazonosítható vízjelállás vagy egymáshoz hasonló vízjelek megkülönböztetése esetén.

 


    Print       Email

4 hozzászólás

  1. Szendiné szerint:

    Üdvözlet! Pár kérdés. Ha szakértővel nézetem meg a bélyegeket,de az egy képeslapon van, esetleg egy 5 filléres Turul bélyeget, melyen pecsét is van ami maga a bélyeg értékét növeli. Honnan tudja a szakértő azon milyen állásu a vízjel? Vagy teszem azt egy borítékon? Köszönöm Szendiné

  2. […] Régi bélyegeknél támpontot adhat még a vízjel meghatározása, amit a bélyeget fény felé tartva láthatunk meg. A vízjelekről ebben a cikkben olvashatunk bővebben: http://belyegvilag.net/belyeggyujto-technika-vizjel-beazonositas/. […]

  3. koncz lajos szerint:

    Udv Van egy koronas foszforeszkalos a hatulya,vagyis 1920 ban kiadtak elso legiposta belyeget Anglia es Ausztralia atrepules tiszteletere,hatujan korona latszodik,nyolc szaraz pecset van ami UV lampa alatt foszforeszkal,kerem ha tudnak ilyesmirol jelezenek,a cimem konczlajos@freemail.hu Koszonom szepen

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Esetleg ezek is tetszenek...

Régi bélyegek varázsa – tökéletlenség és egyediség

Elolvasom a cikket →