Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Bélyeg hamisítás – 150 éves iparág

Szerző   /  2011-03-30  /  No Comments

A bélyegek gyűjtésével és kereskedelmével szinte egyidős a hamisítás is. Az első postabélyeg 1840-es kiadását követően alig telt el húsz év, és megjelentek az első bélyeg hamisítványok. Meglepő módon – elsősorban a bélyegkészítés alacsony műszaki színvonala miatt az 1860-as években a hamisítás léptéke annyira megemelkedett

    Print       Email
Hamis 1856-os finn ovális bélyeg

Hamis 1856-os finn ovális bélyeg

A bélyegek gyűjtésével és kereskedelmével szinte egyidős a bélyeg hamisítás is. Az első postabélyeg 1840-es kiadását követően alig  telt el húsz év, és megjelentek az első bélyeg hamisítványok. Meglepő módon – elsősorban a bélyegkészítés alacsony műszaki színvonala miatt az 1860-as években  a hamisítás léptéke annyira megemelkedett, hogy 1862-ben több könyv is megjelent e témában, ezek közül a legismertebb a  “Hogyan ismerhetjük fel a hamis bélyegeket”  (Forged Stamps: How to Detect Them) című munka.

A bélyeg hamisítás híres nagymestere Jean de Separati volt, aki fotólitográfiai eljárással készítette másolatait. Életművéből több, mint ötszáz tételt tart nyilván a szakirodalom, melyek nagy része szinte tökéletes. De Separati elegáns, régi vágású stílusát jól szemlélteti, hogy műveit a hátoldalon ceruzával szignálta, ezek gyakran többet érnek, mint azok eredeti változatai.

Napjainkra  a hamisítványoknak egyre növekvő szakirodalma van katalógusok részeként, filatelista magazinokban illetve erre a témára szakosodott publikációk formájában, az interneten is. Ezek közül  a http://www.geocities.com/claghorn1p/ illetve  http://www.hunbook.hu/index.php?op=news&id=34oldalt tartom figyelemre méltónak.

A témát folytatjuk !

    Print       Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Esetleg ezek is tetszenek...

Régi bélyegek varázsa – tökéletlenség és egyediség

Elolvasom a cikket →