Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Budavár visszavétele

Szerző   /  2012-01-07  /  2 hozzászólás

A Lotaringiai Károly által vezetett keresztények a mindent eldöntő, harmadik általános rohamra délután három órakor indultak, a jel hat ágyú háromszori elsütése volt. A vár északi falát, Lotaringiai Károly herceg vezetésével, hatezren rohamozták meg, ugyanakkor a déli oldalon Miksa Emánuel bajor választófejedelem és Badeni Lajos őrgróf háromezer katonája támadott, azonban a várat védő Abdurrahman pasa a végsőkig kitartott…

    Print       Email

A Magyar posta 1936-ban adott ki egy máig klasszikus sorozatot Buda visszafoglalásának 350. évfordulója emlékére. De hogyan is zajlott le ez az ostrom, melyet a török hódoltság végével azonosítunk?

Budavár visszavétele, 1938.

Budavár visszavétele, 1938.

A végső rohamot  megelőzően, 1684-ben próbálták már visszafoglalni a fővárost, de akkor az időjárási viszontagságok visszavonulásra kényszerítették az ostromló sereget.

1686. június 18-án V. Károly lotaringiai herceg és II. Miksa Emánuel bajor választófejedelem vezette 76–80 000 fős keresztény sereg, a habsburg és német birodalmi erőkkel, és soraikban körülbelül 15–20 000 magyarral, néhány horvát hadtesttel ostromolni kezdték az erősséget, amit Abdurrahman pasa 12 ezer katonával védelmezett. Az ostromló seregben több ezer más nemzetiségű, többek közt német, holland, cseh, olasz, dán, burgundi, angol, spanyol, francia és svéd harcolt, századokba vagy ezredekbe szervezve, de a különböző századokba beosztott önkéntes katonák, tisztek és tüzérek között Európa szinte minden népe képviseltette magát.

Augusztus 14-én Szári Szulejmán nagyvezír felmentő seregét megverték, s három hét múlva elindították az utolsó általános rohamot, ami végül megtörte a védők ellenállását. A harcban elesett a hősiesen küzdő Abdurrahman is, akinek bátorsága még a keresztény vezérekben is tisztelet keltett.

Buda visszafoglalásának hírét nagy ünnepséggel fogadta Európa. A várost és a várat ellenben teljesen szétlőtték, s nagy volt az anyagi kár. Csodával határos módon, egy olasz hadmérnöknek sikerült megmenteni a várban található Mátyás-kori Corvinák megmaradt darabjait, amiért máig hálásak lehetünk neki.

    Print       Email

2 hozzászólás

  1. Kasza Jánosné szerint:

    Mennyit érnek ezek a bélyegek nem postatiszták budavár visszafoglalásának emlékére 5 db van belőle

  2. […] a Bélyegvilágban, korábban találkozhattunk már Buda visszavétele évfordulójára kiadott bélyegekkel, és ismerkedhettünk annak történelmi […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Esetleg ezek is tetszenek...

Adolf Eichmann elfogása bélyeggyűjtők segítségével

Elolvasom a cikket →