Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Che

Szerző   /  2015-06-02  /  No Comments

    Print       Email

A szokásos életrajz leírások helyett néhány érdekes információ és bélyeg Ernesto Che Guavara-ról.

Che tulajdonképpen sosem volt kubai. Che Guevara Argentínában született és sosem vette fel a kubai állampolgárságot.

Fiatalkori beceneve “Chancho” volt, ami magyarra fordítva disznó. Ezt vélhetően tisztálkodási szokásai miatt kapta. Az ifjú, jövőbeli forradalmár nem fürdött nagyon sűrűn, ingét is “heti ing”-nek hívta, mivel csak hetente váltotta azt.

che guevara bélyeg

Nagyon tehetséges fiatalember volt: nagyon érdekelte a sakk és több bajnokságon is részt vett. Emellett a költészet is a szenvedélye volt, miközben kiváló eredményei voltak matematikából és mérnöki tudományokból.

Végül azonban orvosi diplomát szerzett 1953-ban.

che guevara bélyeg argentina 97

A rebellis forradalmárnak öt gyermeke született. Első felesége 1956-ban egy kislánnyal ajándékozta meg, második felesége pedig négy további gyermekkel.

Che Orosz bélyeg

Che híres portréja, melyet Alberto Korda készített – a fenti szovjet bélyegnek is ez az alapja – bejárta a nagyvilágot és számtalan tárgyra nyomtatták rá kereskedelmi céllal, pólóktól a zászlókon, sörnyitókon át egészen szőnyegekig. A sors fintora, hogy Che utálta a fogyasztói társadalmat és a marketinget.

 

Che-Guevara-Briefmarke6

Che Guevara kezeit halála után amputálták, és ujjlenyomat azonosítási céllal Buenos Aires-be küldték. Bár a mai napig nem tudjuk, hol nyugszik Che, kezei visszakerültek Kubába.

Che Kuba bélyeg 2002

Che Guavarát a mai napig hősként tisztelik Kubában és Dél-Amerika szerte. Sok kisfiú szeretne nagykorában olyan lenni mint ő.  Az egyszerű emberek szentként tekintenek rá, és kérik égi áldádást avagy segítségét szükség esetén.

Che Guevara bélyeg Kuba

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Merre száll az Il-12-es?

Elolvasom a cikket →