Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Corvinák az interneten

Szerző   /  2011-02-19  /  No Comments

Semmiféle közvetlen forrás nem szól arról, mikor kezdte meg Mátyás király a tudatos könyvgyűjtést…

    Print       Email

A magyar reneszánsz kultúra legnagyszerűbb és leghíresebb alkotása Mátyás király budai könyvtára. Olyan alkotás, amely nemcsak elérte a kor legmagasabb európai színvonalát, hanem hozzá mérhető, a maga nemében és a maga korában, az Alpoktól északra sehol sem akadt.

Semmiféle közvetlen forrás nem szól arról, mikor kezdte meg Mátyás király a tudatos könyvgyűjtést. Nem tudjuk meghatározni azt az évszámot, amelyet a könyvtár alapítási időpontjának tekinthetnénk. Valószínűleg nem is volt különleges alapítási aktus. Hiszen az elmondottakból látható, hogy nem valami hirtelen elhatározásról, mesterséges alapításról volt szó, hanem a könyvek és irodalom iránt érdeklődő király egyszerű gyűjteménye fiatalkora olvasmányaiból, atyja néhány könyvéből és a királyi elődökről rámaradt kódexekből, magyar és olasz humanisták hatására, a váradi (később esztergomi) és pécsi könyvtárak példájára szinte észrevétlenül kezdett igazi könyvtárrá fejlődni.

A királyi pár fogadja Ransanust

A királyi pár fogadja Ransanust

Forrás: CSAPODI CSABA: A CORVINA KÖNYVTÁR TÖRTÉNETE

Corvinák az interneten: http://www.oszk.hu/hun/kincsek/cimeliak/korvina/korvina_index_hu.htm    Print       Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Esetleg ezek is tetszenek...

Egy fantasztikus repülés

Elolvasom a cikket →