Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Csőposta bélyegek – Posta Pneumatica

Szerző   /  2016-09-01  /  1 Comment

    Print       Email

A csőposta a világ számos nagyvárosában gyors és biztonságos levéltovábbítási módszerként terjedt el a XX. század első felében. A földfelszín alatti csőhálózat kiépítése ugyan sokba került, üzemeltetése viszont költséghatékony és villámgyors volt. A légmentesen lezárt hálózatban sűrített levegő segítségével továbbították a tároló hengereket a postaládákhoz kapcsolódó elosztó állomáson keresztül. A hengerekben a levél küldemények mellett akár kisebb tárgyakat is küldhettek az emberek.

A csőposta működését az alábbi rövidfilm is megörökítette az utókor számára:

A csőposta rendszerek virágzása a 60-as években véget ért, bár érdekes módon Prágában egészen 2002-ig működött a pneumatikus levéltovábbító rendszer.

A csőposta bérmentesítésére Olaszországban speciális bélyegeket is adtak ki, Posta Pneumatica megjelöléssel, egészen 1945-ig. Ezek a különleges bélyegek valamennyi bélyeggyűjtemény érdekes tételei lehetnek, darabonként akár néhány száz forintos árért.

Kedvcsinálónak íme néhány olasz csőposta bélyeg a kezdetektől, 1921-től 1945-ig:

csőposta 1

Csőposta 2

Csőposta 1933

Csőposta 1945 2

Csőposta 1945

 

Csőposta témában megjelent még egy francia bélyeg is, mely a korabeli párizsi csőposta hálózatnak állít emléket.

Csőposta Párizs

Csőposta Párizs FDC

    Print       Email

1 Comment

  1. […] különleges levélkézbesítési módokkal: galampostával, tengeralattjáró postával és csőpostával. Ma a tevepostával ismerkedhetünk […]

Esetleg ezek is tetszenek...

Szovjet ember első a világűrben

Elolvasom a cikket →