Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Gyereksarok  >  Current Article

December a svéd bélyegek hónapja

Szerző   /  2016-12-03  /  1 Comment

    Print       Email

December során svéd bélyegek uralják a Bélyegvilágot. Svéd bélyegek már többször szolgáltak hálás témát a bélyeggyűjtéshez, és továbbra is az a véleményem, hogy Svédország a világ egyik legizgalmasabb országa bélyegkiadás szempontjából. Már eleve figyelemfelkeltőek a két oldalon fogazatlan bélyegek – valahogy modernebb és letisztultabb így a dolog, bár sok, a tradíciókra nagy hangsúlyt fektető bélyeggyűjtő bizonyára felhorkan erre a kijelentésemre.

A bélyegek témaválasztása ember- és természetközeli, olykor modern és lényeges értékekkel kapcsolatos. A bélyegek designját pedig nem fogalmazhatjuk meg jobban, mint hogy hamisítatlanul svéd.

Lássuk hát a svéd bélyegek első adagját, melyet továbbiak követnek majd december során.

Az első bélyeg egy Bobbin csipke készítő hölgyet ábrázol munka közben. A Bobbin csipke készítés gyökerei a XIV. századig vezethetők vissza Svédországban. A hölgy Vadstena-ban munkálkodik, háttérben az ottani templom és monostor látható az ablakon keresztül

Bobbin csipkeverés

Bobbin csipkeverés

Az alább bélyegeken a svéd autógyártás korabeli remekei láthatók. Az első, gőzhajtású svéd autó 1892-ban készült el, amit folyamatosan továbbiak követtek, gyakran német alkatrészek használatával. A jobb alsó bélyegen pedig az első Volvo látható.  A Volvo híres arról, hogy milyen nagy figyelmet szentel a biztosnágra. Azt talán kevesebben tudják, hogy az egyik alapító – Assar Gabrielsson – felesége meghalt egy autóbalesetben. Ezután Gabrielsson megfogadta, hogy a lehető legbiztonságosabb autókat fogja elkészíteni. Azóta a Volvo mérnökei az utasok védelme mellett kiemelt figyelmet fordítanak a gyalogosok biztonságára is.

sved-belyeg110

Svéd autógyártás anno

Ifjabb olvasóink talán nem is ismerik fel, mi szerepel ezeken a bélyegeken. Bizony, a százéves telefon. Nem hasonlít a mai telefonokhoz, és gombok, kijelző, kamera sincsenek rajta. Viszont nem kellett folyamatosan figyelni, hogy hány százalékon van!

sved-belyeg111

 

Manapság nagyon trendi a megújuló energia. Ezek a svéd bélyegek 1980-ban foglalták össze a megújuló energiaforrások fajtáit. Mi ekkoriban még olajkályhával fűtöttünk és nemigen hallottunk ilyen úri huncutságokról.

sved-belyeg112

Megújuló energia

 

Alkamadár: a Balti-tenger őshonos madara szerepel a képen. Kicsit a pingvinre és a sirályra is hasolnlít. Kiváló halász és búvár. 
sved-belyeg114

 

Királyi mennyegző! A bélyegen az ifjú pár, XVI. Károly Gusztáv és kedvese, Szilvia királyné (Silivia Somerlach) mosolyognak ránk.

sved-belyeg115

 

Angermanland bélyegeken. Svédország középső részén helyezkedik el ez a tartomány, melynek életét ismerhetjük meg a bélyegeken keresztül.

sved-belyeg116 sved-belyeg117

    Print       Email

1 Comment

  1. […] bélyegek szemléje a Bélyegvilágban. Korábbi cikkekben már megismerkedhettünk jónéhány svéd bélyeggel, és kifejtettem, mi a svéd bélyegek népszerűségének oka. Ezúttal nem szaporítom a szót, […]

Esetleg ezek is tetszenek...

420-as világbajnokság

Elolvasom a cikket →