Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Egy gyakori tévnyomat

Szerző   /  2014-05-03  /  No Comments

    Print       Email

Az értékes és érdekes bélyegek között számos tévnyomat van. A bélyegek nyomdai tömegtermékek, így a szigorú minőség ellenőrzés mellett is előfordulnak tévnyomatok, melyek olykor forgalomba és bélyeggűjtők kezébe is eljutnak. Az úgynvezett Dag Hammarskjöld tévnyomat eredetileg ritkaság lehetett volna, azonban végül más lett a történet vége.

1962. október 23-án a  USPS 4 ¢-es bélyeget adott ki Dag Hammarskjöld, az ENSz korábbi főtitkárának tiszteletére.  Több íven azt fedezték fel, hogy a sárga színű nyomat fordított.

A USPS-nél azonban úgy döntöttek, hogy nem akarnak létrehozni egy ritkaságot, ezért nyomtattak további fordított bélyegeket is. A reprint kiadásra 1962. november 16-án került sor, 200-as ívekben, benne 4 ötvenes táblában.

Fordított Dag

Fordított Dag

A fordított nyomatok között számos színeseltolódás is felfedezhető. Ez valószínűleg annak tudható be , hogy a  fordíott nyomás során kisebb hangsúlyt fektettek a minőség-ellenőrzésre. Mivel a sárga szín szándékosan fordított volt, ezért kevesebb volt az aggodalom a két szín összehangolása miatt.

A fodrított színű bélyegek kibocsátott mennyisége összesen 40.270.000 volt (mintegy egyharmada a normális kiadásnak), így ez a tévnyomat nem tekinthető ritkának, így elég olcsó.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

#maradjotthon: nézegessünk szép bélyegeket!

Elolvasom a cikket →