Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Egy nagyon izgalmas és különleges magyar bélyeg

Szerző   /  2019-03-26  /  No Comments

    Print       Email

Amennyire izgalmas az atomreaktorok világa, sikerült egy ehhez méltóan izgalmas és különleges bélyeget megjelentetni ehhez kapcsolódóan. Magyar atomreaktor kapcsán legtöbben a paksi atomerőműre gondolnak, ez a bélyeg azonban nem arról szól.

Országunk rendelkezik egy másik, sokkal kisebb atomreaktorral is, Budapesten. A Budapesti Kutatóreaktor szovjet gyártmányú és 1959 óta működik a KFKI területén. Üzemeltetője az MTA Energiatudományi Kutatóközpont (MTA EK). Kezdetben 2 megawatt teljesítményű volt, mely későbbi átalakítások után 10 MW lett. Segítségével számos fizikai kutatást sikerült kísérletileg támogatni.

Miért különleges a kutatóreaktor 50. évfordulójára kiadott bélyeg?

50 éves a Budapesti KutatóreaktorEgyrészt névértéke – ezer forint – kimagasló volt 2009-ben. A blokkban elhelyezett bélyeg hatszögletű formája – amit a reaktor fűtőelem kamrája ihletett – első a magyar bélyegkiadás történetében.

A bélyeg grafikája rendkívül összetett. A fő motívum mellett, a bélyegkép a bankjegyekhez hasonlatosan apró háttér feliratokat – izotóp számokat – tartalmaz. Ezen kívül – és ez a bélyeg legkülönlegesebb tulajdonsága – a blokk háttérszine hő hatására megváltozik, köszönhetően egy festéknek, amely hő hatására megváltoztatja a színét.

Én még nem mertem kipróbálni a blokk felmelegítését, mert egyrészt nem tudom, hogy milyen hőfokot szükséges a szín megváltozásához, illetve milyen módszer a legmegfelelőbb ennek eléréséhez: hajszárító? vasaló? radiátor?

Illetve azt sem tudom, hogy a színváltozás visszafordítható vagy csak egyszeri. Ha valakinek van erre vonatkozó információja, illetve tapasztalata, kérem ossza meg.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

A világ változik – a bélyegvilág.net lassan költözködik

Elolvasom a cikket →