Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

"Egy pesszimista minden lehetőségben látja a nehézséget; egy optimista minden nehézségben meglátja a lehetőséget."

Szerző   /  2011-02-21  /  No Comments

A kis Winston rossz és engedetlen diák volt, ezért egy katonaiskolába íratták be….

    Print       Email
Churchill UK

Churchill UK

A huszadik század egy legjelentősebb politikusának életéről és munkásságáról nehéz röviden írni. Ennek nem csak hosszú élete az oka, hanem pályafutásának változatossága is.

Churchill 1874-ben született az ősi Spencer család sarjaként. Egyik őse 1817-ben felvette a Churchill nevet azzal az indoklással, hogy a család John Churchill-től származik, aki a spanyol örökösödési háború legendás alakja volt. Winston Churchill édesapja neves politikus, édesanyja egy gazdag amerikai család gyermeke volt.

A kis Winston rossz és engedetlen diák volt, ezért egy katonaiskolába íratták be. Itt angol nyelvből és irodalomból, valamint történelemből szép eredményeket ért el, valamint kitűnő vívó volt. Szüleivel alig tartott kapcsolatot. 1893-ban egy katonai főiskolába nyert felvételt, majd 1895-ben alhadnagyként a király huszárezredébe.

Churchill Antigua

Churchill Antigua

A fiatal tiszt fizetése nem volt túl magas, ezért háborús övezetekbe vezényeltette magát és anyagi helyzetének javítása érdekében haditudósításokat küldött. Rossz nyelvek szerint az ottani szabadabb alkohol fogyasztás lehetősége is hozzájárult döntéséhez. 1896-ban Indiába került. Tiszttársai említik, hogy kitűnő lovaspóló játékos volt.

Ebben az időben rengeteget olvasott, nagy hatással volt rá Darwin írása, a „Fajok eredete” és Gibson munkája, „ A római birodalom hanyatlása és bukása”.

Az indiai szolgálat után részt vett a görög-török háborúban, majd Pakisztánban harcolt. Háborús élményeit egy sikert aratott könyvben örökítette meg.

Ezt követően Szudánban harcolt, erről újabb könyv született. Egy évvel később politikai pályával kísérletezett, sikertelenül.

Churchill Dominika

Churchill Dominika

Ezután Dél-Afrikába ment és a búr háborúról tudósított. Fogságba esett, ahonnan sikerült megszöknie. A háború befejezésekor visszatért Angliába és ismét politikával kezdett foglalkozni. Parlamenti képviselő lett konzervatív színekben, de konfliktusba keveredett pártjával és a liberálisokhoz állt be. Utóbbiak választási győzelme (1905) gyarmatügyi államtitkár lett és rövidesen kereskedelmi miniszterré nevezték ki, majd belügyminiszteri tárcát kapott.

1911-ben kinevezték az Admiralitás Első Lordjává. Munkáját sikerek és kudarcok kísérték. Az első világháborúban az általa kezdeményezett Gallipolinál végrehajtott partraszállás kudarca után menesztették. Ekkor visszatért a hadsereghez és frontszolgálatot teljesített.

1916-ban újabb kormányváltásra került sor és Churchill ismét a kormány tagja lett. Először hadfelszerelési miniszterré, később hadügyi és légügyi miniszterré nevezték ki. Ebben az időszakban Churchill a bolsevik forradalom leverésére indított intervenciós háború fő támogatója volt. Ennek sikertelensége után a lengyelek megtámadták Oroszországot. Ezt az akciót fegyverszállítással támogatta.

Churchill Cook szigetek

Churchill Cook szigetek

A háború után gyarmatügyi miniszterként nagy szerepet játszott az „Ír Szabadállam” létrehozásában. Később ismét bukott a választásokon, ahol liberális színekben indult, ekkor ismét pártot váltott és a konzervatív kormány pénzügyminisztere lett. A konzervatív párt bukása után nem vállalt jelentős szerepet, főleg irodalmi tevékenységet fejtett ki. Hitler hatalomra jutása után többször figyelmeztetett a német veszélyre.

A második világháború kitörése után ismét az Admiralitás Első Lordjává nevezték ki. Az első háborús kormány, amelyet Chamberlain vezetett nem volt sikeres, ezért új kormány alakult Churchill vezetésével. Churchill kérlelhetetlen ellensége volt a náci Németországnak, hatalmas munkabírását, tehetségét a háború megnyerésének szolgálatába állította. Tevékenysége részletei külön fejezetet érdemelnek. Az Egyesült Államokkal és a Szovjetunióval kötött szövetség győzelmet eredményezett. Egyes történészek úgy vélik, hogy Churchill vitathatatlan érdemei a háború idején elismerésre méltóak, de békeidőben már nem volt annyira sikeres, meg is bukott a háborút követő első választás során.

A Munkáspárt bukását követően, 1951-ben ismét miniszterelnök lett, de 1953-ban agyvérzést kapott, ez megpecsételte további pályafutását. Meg kell említeni, hogy amikor némileg javult az állapota, kísérletet tett visszatérésére, átmeneti sikerrel.

Öt gyermeke született, fiai és fiúunokái politikai pályára léptek.

Életrajzának írói említik, hogy íráson és festészeten kívül kőműves munkával foglalkozott, parkjában fekete hattyúkat tartott, ezeket személyesen etette. Festményeinek száma meghaladta a 750-et, két szobrot is alkotott. Nem felejthetjük ki azt megemlíteni, hogy rendszeresen ivott whiskyt és rengeteget szivarozott. Munkatársaival gyakran kíméletlen, sőt goromba volt.

Politikai írásai mellett történelmi témájú művei is jelentősek, bár sok bírálat érte és éri ezeket néhány pontatlanság miatt.

Churchill 1965-ben hunyt el.

2002-ben a BBC által kezdeményezett szavazáson, mintegy 1 millió vélemény alapján „a legnagyobb brit” címet nyerte el.

    Print       Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Esetleg ezek is tetszenek...

#maradjotthon Mauritius, egy százhúsz éves bélyeg

Elolvasom a cikket →