Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Egy tragédia bélyegei: Gettóposta – Łódź

Szerző   /  2018-05-13  /  No Comments

    Print       Email

A német megszállás során Łódź 250.000-es zsidó lakosságát a város leglerobbantabb részében kialakított gettóba zsúfolták össze. A város nevét Litzmannstadt-ra keresztelték át, a gettó irányításával pedig egy helyi zsidó üzletembert, illetve az árvaház vezetőjét, Chaim Mordechai Rumkowskit bízták meg a németek.

A túlélés érdekében Rumkowski igyekezett a gettó gazdasági és ipari jelentőséget kihangsúlyozni, több – kevesebb sikerrel. A gettó területén postahivatalokat is létrehozott, ahol saját kiadású bélyegek használatát is tervezte. Ettől talán azt is remélte, hogy ily módon további bevételre tehetnek szert a belső illetve a megszállók közötti bélyeggyűjtőktől.

Az 1944 március 9-én megjelent bélyegeken maga Rumkowski látható ipari, gazdasági jelképekkel, hangsúlyozandó a Łódź-i gettó ipari jelentőségét. Ennek ellénére a gettó és annak lakói nem tudták elkerülni tragikus végzetüket: 1944-ben szinte mindenkit – beleértve Rumkowskit és családját – deportáltak, és ezzel együtt a bélyegek rövid ideig tartó árusítását is megszüntették. A gettó felszabadulásakor csupán 877 túléőt regisztráltak a szovjet csapatok.

Rumkowski történelmi megítélése vegyes: sokan a Gestapo csatlósának tartják és könyvelték el. Halála is ezzel köthető össze – egy zsidó sonderkommando verte halálra az auschwitzi koncentrációs táborban, bosszút állva a holocaust során elkövetett bűneiért.  Ezen némileg árnyal az a tény, hogy a Łódź-i gettó két évvel tovább élte túl a német megszállást, mint a Varsói gettó, ami részben Rumkowski ténykedésének is betudható.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

A világ változik – a bélyegvilág.net lassan költözködik

Elolvasom a cikket →