Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Értékes bélyegek: az első transz-atlanti légiposta

Szerző   /  2013-03-05  /  No Comments

    Print       Email

Lord Northcliffe, az újságkiadó iparmágnás, az első világháború előtt egy sor távolsági díjat ajánlott fel, például az első London-Manchester repülésre és Nagy Britannia körberepülésére (1911). 1913-ban bejelentette, hogy  10.000 £ jutalmat tűz ki az első sikeres Atlanti-óceán átrepülésért. A kezdeményezésnek  a háború kitörése állta útját, bár 1914-ben amúgy sem volt ilyen hosszú út megtételére alkalmas légi jármű.

Alcock és Brown kétfedeles gépe

Alcock és Brown kétfedeles gépe. Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Transatlantic_flight_of_Alcock_and_Brown

Northcliffe 1919-ben megismételte az ajánlatát, és március végéig hat pályázó érkezett. Közülük John Alcock és Arthur Whitten-Brown járt sikerrel, akiket lovaggá is ütöttek teljesítményük elismeréseként.  Új-Funland postaestere engedélyezte egy 3c-es forgalmi bélyeg 1 $ felárú felülnyomatát, melyet a kis mennyiségű postai küldemény bérmentesítésére használtak az átalakított Vickers Vimy bombázón. A továbbított küldemények igazán keresettek, a postatiszta példányok nem annyira ritkák, nagyjából 100 fontért (kb 35000 Ft) szerezhetők be.

Az első transzatlanti légiposta, 1919.

Az első transzatlanti légiposta, 1919.

Egy futott levél ára akár tízezer dollár is lehet.

Egy futott levél ára akár tízezer dollár is lehet.

 Érdekes és értékes bélyegek, Bélyeg adás-vétel, csere, bélyeggyűjtemény, bélyeggyűjtés, bélyeggyűjtő fórum, bélyegkereskedelem, filatélia, bélyeg adásvétel.

    Print       Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Esetleg ezek is tetszenek...

A magyarok védőszentje bélyegen – Jézus tehát magyar volt?

Elolvasom a cikket →