Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Értékes bélyegek: Francia téte-béche

Szerző   /  2012-01-12  /  No Comments

A 15 centime-osból csupán egyetlen, egyben maradt, fordított párról tudunk, melyet 1852-ben egy Párizsból New-Orleansba küldött levélre ragasztottak. A ritkaságra 44 évvel később a korszak egyik ismert bélyeggyűjtője, Philipp la Renotiere von Ferray csapott le, potom 7500 frankért…

    Print       Email

A téte-béche (fordított állású pár) egyre kedveltebb gyűjtési terület a filatéliában. Aki nagyobb magasságokba kívánkozik, kiváló befektetési lehetőséget kínálnak Franciaország korai, 1850. körül kiadott bélyegei. Ezek közül tébb tétel is készült egy-egy fordított állású bélyeggel, melyet az ívet nyomó klísében egyetlen bélyegnyomó forma elfordításával értek el. A legenda szerint Anatole A. Hulot nyomdász ezt szándékosan idézte elő, ezzel is elejét véve a hamisításnak.

Franciaország, 1850. téte-béche

Franciaország, 1850. téte-béche

 

Ismereteink szerint a legritkább, 15 centime-os névértékből 6500 fordított nyomatot tartalmazó ív készült, melyek nagy részét a korabeli postai tarifák miatt egyesével használtak fel, így a fordított állású bélyegek is normál példányként folytatták további életüket. A 15 centime-osból csupán egyetlen, egyben maradt, fordított párról tudunk, melyet 1852-ben egy Párizsból New-Orleansba küldött levélre ragasztottak. A ritkaságra 44 évvel később a korszak egyik ismert bélyeggyűjtője, Philipp la Renotiere von Ferray csapott le, potom 7500 frankért. A ritka bélyeg ezután 1924-ben a Ferray aukción kelt el, majd ezután eltűnt a nyilvánosság elől egészen 1989-ig, amikor kiállították a PhlexFrance ’89 bélyegkiállításon. Ez a megjelenés bizonyára tudatos marketing lépés volt, mert négy évre rá ismét kalapány alá került – ennyi ideig fokozták a tehetős gyűjtők vágyait – és 301 ezer dollárért cserélt gazdát.

A 15 centime névérték mellett a sorozat egyéb tagjaiból is léteznek mesés értékű fordított fordított párok. Ezek közül az 1 frankost érdemes megemlíteni, melynek postatsizta példányát Ernest Vervelle párizsi bélyegkereskedő vásárolt meg, mai áron félmillió dollárért.

1849. 1 frankos téte-béche

1849. 1 frankos téte-béche

 Érdekes és értékes bélyegek, Bélyeg adás-vétel, csere, bélyeggyűjtemény, bélyeggyűjtés, bélyeggyűjtő fórum, bélyegkereskedelem, filatélia, bélyeg adásvétel.

    Print       Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Esetleg ezek is tetszenek...

Adolf Eichmann elfogása bélyeggyűjtők segítségével

Elolvasom a cikket →