Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Gyereksarok  >  Current Article

Szovjet űrkütyük – kubai bélyegek

Szerző   /  2020-07-27  /  No Comments

A Luna 9 igazi sztár. A Viharok óceánja nevű kráterben sikerült 1966. január 31-én landolnia…

    Print       Email

Nagyon sok bélyeg témája az űrkutatás – a legtöbb ilyen bélyegen asztronómiai mütyürkék és kütyük – műholdak és űrszondák láthatóak.

Az szovjet-amerikai űrverseny során a volt szocialista országok természetesen ipari mennyiségben számoltak be a szovjet űrkutatás vívmányairól és eredményeiről. Fontos propaganda téma volt ez, demonstrálva a szocialista államberendezkedés versenyképességét és fejlettségét. Az űrkutatással témájú bélyegek gyűjtése is roppant népszerű volt, megannyi űrkutatás motívum bélyegkiállítás és filatelista esemény zajlott a XX. század második felében.

Szó se róla, a magyar bélyegkiadás a szovjet űrkutatási projectek mellett az amerikaiakat is tisztességgel bemutatta, így kerülhettek a bélyeggyűjteményekbe a magyar kiadású Apollo blokkok vagy Skylap blokkok.

A Bélyegvilág mai bejegyzésében a szovjet űrkutatás kezdetének számító Szputnyik 1 űrszonda fellövésének tizedik évfordulójára kiadott kubai bélyegekkel ismerkedhetünk meg.

Szputnyik 1 és Lunyik 10

A Szputnyik 1 83 kg súlyú műhold 577 km magasságban lévő pályáról küldte kultikussá vált rádiójeleit a földre. Az 540 kilogrammos Lunyik 10 60 napos küldetése során a Hold körüli pályára állt és végzett megfigyeléseket.

Elektron 1 és 2 illetve a Luna 9

Az Elektron program – Elektron 1-2-3-4 – négy műholdja viszonylag ritkábban szerepel bélyegeken. A program 1960-as indítását követően a 3-400 kilós műholdak kitartóan köröztek a Van Allen sugárzási öv fölött. Hogy mi is az a Van Allen sugárzási öv? Érdemes utána olvasni.

A Luna 9 igazi sztár. A Viharok óceánja nevű kráterben sikerült 1966. január 31-én landolnia, ahonnan 5 perccel később rádió összeköttetést létesített, 7 óra múlva pedig elkezdte küldeni az elsőt kilenc képet a Hold felszínéről, így neki köszönhetjük az első fényképet, mely a Hold felszínén készült.

Az első kép a Hold felszínéről a Luna 9 jóvoltából
A négy űrkutatás bélyeg egy FDC-n
    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Örökölt bélyeggyűjtemény

Elolvasom a cikket →