Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Gyereksarok  >  Current Article

Felis Catus

Szerző   /  2017-11-12  /  No Comments

    Print       Email

Felis Catus, macska, cica, macsek, cicus, macskosz – nyolc különböző macskafajtával ismerkedhetünk meg ezeken az 1988-as kiadású amerikai bélyegeken.

A macska rajongók bizonyára felismerik a bélyegeken látható macskafajtákat, az ismerkedők és érdeklődők kedvéért nézzük végig a 80-as évek legnépszerűbb amerikai macskafajtáit.

Kezdjük mindjárt az egyik legnemesebb fajtával, a sziámival:  A sziámi macskákat állítólag templomokban nevelték; még ma is találunk Dél-Ázsia buddhista templomaiban szabadon élő példányokat. A sziámi igényli a kapcsolatot, szeret mindenről tudni, és mindenbe beleütni az orrát. Szeret a figyelem középpontjában lenni.

Exotikus rövidszőrű:Az egzotikus rövid szőrűt a lusta gazda perzsájaként is emlegetik. Perzsa típusú, rövid szőrű cicáról van szó, amely perzsa és amerikai rövid szőrű macskák keresztezésével jött létre a XX. század második felében. Kíváncsi és játékos természetük a család kedvencévé teszi őket, más társállatokkal is jól megvannak, szinte szavukat sem hallani. Nem szeretik, ha egyedül hagyják őket, nagyon ragaszkodnak és hűségesek. Nyugodt, kiegyensúlyozott természetük városi gazdik számára is ideális társsá teszi őket.

Az Abeszzíniai macska (“Aby”) ősei Egyiptomba vezethetők vissza, vadmacskás jelleg keveredik háziassal. Az abesszin intelligenciájáról és engedelmességéről híres, nyugodt természetű, szelíd cica.

Himalája macska: E fajta kialakításánál a tenyésztőket az a cél vezette, hogy keresztezve a sziámit a perzsamacskával, olyan cicákat hozzanak létre, amelyeknél mindkét fajta jellemzői megtalálhatók. A himalája perzsa tehát olyan hibrid, hosszú szőrű macskaféle, amely típusában perzsa, színében, szőrzetmintában sziámi. Számos egyesület nem fogadja el a himaláját külön fajtaként, hanem a perzsamacskához sorolja.

 

Macskák

 

Maine coon macska: Amint azt a neve is mutatja, a maine coon az USA-beli Maine államból származik. Második nevét – coon, racoon – mosómedvéére emlékeztető farka miatt kapta. A fajta kialakulására kétféle elmélet is létezik. Az egyik szerint több száz évvel ezelőtt a tengerészek angóramacskát vittek a tengerentúlra, és azok keveredtek elvadult házi macskákkal.

 

Másik magyarázat arra, hogy hogyan kerülhetett Észak-Amerikába ez a típus, az, hogy a Kanadába utazni vágyó francia Marie Antoinette királyné előre küldte ingóságait és egy norvég erdei macskát, amely aztán kanadai macskahölgyekkel ismerkedve létrehozta a maine coon változatot. A királyné, már sosem érkezett meg Észak-Amerikába, kedvenc macskája új fajtát alapítva mégis meghódította a kontinenst. Hogy mi igaz a fentiekből, már nem tudjuk kideríteni, de annyi bizonyos, hogy már a kezdetektől szerették ez a cicát kiváló egerészkészségéért és nyugodt, szelíd jelleméért.

Burmai macska:Intelligens, bohókás természete miatt roppant kedvelt fajta. Igényli és elvárja a szeretetet és a foglalkozást. A burmai szent templommacska a legenda szerint egy burmai istennőtől származik. A történet úgy tartja, hogy élt egyszer egy Mun Ha nevű szerzetes, aki egy burmai kolostorban egész életét Cun Kiang Sze, a kék szemű istennő szolgálatának szentelte. Elmélkedéseinél mindig vele volt macskája is, Szin, a fehér bundájú, barna pofájú, arany szemű kedvenc. Egy baljós estén azonban a kolostor életét felbolygatták: haramiák törtek be, akik megölték Mun Ha-t. Macskája Szin ekkor a zafírszemű istennő szobrára pillantva csodás átváltozáson ment keresztül: bundája bearanyozódott, szeme az istennő szemének kékjére váltott, tappancsai kifehéredtek. A kolostor többi macskája is fölvette a “szent színeket”, ezen felbuzdulva sikerült a szerzeteseknek visszaverni a gaz haramiatámadást. Szin néhány nap múlva elpusztult, és elvitte Mun Ha lelkét a paradicsomba.

Macskák Amerikából

Amerikai rövidszőrű macska: Az amerikai rövid szőrűek ősei minden valószínűség szerint Európából származnak, talán még az első telepesekkel a Mayflower hajón. Munkájuk természetesen a rágcsálók irtása volt, de szépségük és kedvességük hamar nagy kedvenccé tette őket. Természetüket tekintve barátságosak, gyerekek mellé is ajánlható cicák, igazi családtagok.

Perzsa macska: A hosszú szőrű macskák kb. 500 éve ismertek, eredetük azonban homályba vész. Eredetileg két fajtájuk létezett, a Perzsiából származó perzsa, illetve a török angóramacska. Hatalmas bundájuk, tágra nyílt szemük, kerek pofájuk és tűnődő arckifejezésük teszik népszerűvé ezt a fajtát. Viselkedésük nyugodt, kiegyensúlyozott, tekintélyt parancsoló állatok. A társaságot jól viselik, értelmesek, hűségesek és ami a legfontosabb: engedelmesek.

Felhasznált forrás: www.macskafajtak.hu

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Örökölt bélyeggyűjtemény

Elolvasom a cikket →