Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Földalatti alkalmi bélyegzés

Szerző   /  2014-11-30  /  No Comments

    Print       Email

Ezt a gyönyörű alkalmi bélyegzést a kisföldalatti 50. születésnapján használták, még a forint bevezetése előtt.

1946. május végére már nagyon felgyorsult az infláció, bőven több millió pengős bélyeg kellett egy levél feladásához, így ezt a levelet megpórtózták volna., mert egy pár hónappal korábban kiadott, 4.000 pengős bélyeget ragasztottak rá. Pár ezer pengőért legfeljebb márciusig vittek volna el egy levelet.

Azt nem tudom, hogy pontosan hol készült ez az alkalmi bélyegzés. Az alkalmi bélyegzésen gyakran feltüntetik a postahivatal számát, de ezt ebben az esetben nem tették meg. Elképzelhető, hogy egy alkalmi postahivatalban használták, ezért nincs postahivatal száma.

kisföldalatti alkalmi bélyegző

A dátum egyébként nem igazás stimmel. A kisföldalatti 1896. május 3-án tette meg első útját.

Az alkalmi bélyegzések a bélyeggyűjtés viszonylag alacsony költségű szakágát jelentik. Lehet csak alkalmi bélyegzéseket gyűjteni, de motívum- vagy korszak gyűjtemények színes kiegészítője is lehet.

Az alkalmi bélyegzések érdekessége, hogy mennyiségük nem limitált, annyi küldeményt bélyegeznek le, amennyit feladnak, illetve odavisznek a bélyeggyűjtők.

Ez osztja két fontos kategóriára az alkalmi bélyegzéssel ellátott bélyegeket: vannak úgynevezett “futott” küldemények, melyeket valóban feladtak és kézbesítettek is, és a feladás helyén alkalmi bélyegzővel bérmentesítették. Az ilyenek érdekesebbek és ritkábbak, ezért értékesebbek is. A másik típusú, amit csak odavittek a postahivatalba vagy alkalmi bélyegző helyre, hogy lepecsételjék. Ezekből általában rengeteg van.

De a bélyeggyűjtők ezeket is szeretik, mert a bélyegzők is apró műalkotások. És mindegyik alkalmi bélyegzés egy picit más, ahogy a postamesternek éppen sikerült egyenletesen a bélyegző párnára illetve a küldeményre nyomni. Nagyon nehéz egy viszonylag egyszerű nyomóformára szép és érdekes nyomatot tervezni.

Ami viszont megnehezíti a bélyeggyűjtők dolgát, az a tárolás. Az alkalmi bélyegzések gyakran cipősdobozokban találják magukat, ahonnan a bélyeggyűjtők ritkán veszik elő, mert nehezebb nézegetni.

Viszont néhány szerencsés felkerül az internetre, mint ez is.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Merre száll az Il-12-es?

Elolvasom a cikket →