Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Gyereksarok  >  Current Article

Frigyes, a tetkós király

Szerző   /  2013-02-10  /  1 Comment

    Print       Email

Dánia már Kr. e. első században királyság volt, mintegy 700 éven át a Skioldinger-ház tagjai uralkodtak. A Glücksburg-ház tagjai 1963 óta vannak trónon.

Frigyes dán király bélyegA jelenlegi uralkodó, II. Margit, a bélyegen látható IX. Frigyes (1899-1972) leánya. IX. Frigyes 1947 és 1972 között volt trónon, amelyet apjától, X. Keresztélytől örökölt. Frigyes tengerészeti akadémiát végzett és tanult a koppenhágai egyetemen is. A hagyományoknak megfelelően a haditengerészetnél teljesített szolgálatot. Hasonlóan a többi dán tengerészhez, az ő testét is számos tetoválás borította. Nagyon szerette a zenét, jól játszott zongorán és vezényelt zenekarokat is.. 1922-ben eljegyezte másod-unokatestvérét, Olga görög hercegnőt, de házasságra nem került sor. Feleségül vette viszont Ingrid svéd hercegnőt. A házasságból három leány született, közülük a legidősebb, Margit, a jelenlegi királynő. Frigyes 1942-43-ban régensként tevékenykedett, mert apja egy lovasbaleset következtében nem tudta ellátni feladatait. Amikor apja 1947-ben elhunyt, Frigyes örökölte a trónt. Uralkodása idején vált Dánia jóléti állammá, modern ország lett. Miután fiúgyermeke nem született, módosították a trón örökléséről szóló törvényt és Margit hercegnő lett a trónörökös. Frigyes 1971-72 telén influenzában megbetegedett, ennek során súlyos szívpanaszok is felléptek és 1972. január 14.-én meghalt.

Frigyes dán király FDC

IX. Frigyes dán királyt ábrázolja az a forgalmi sorozat, melynek egyik tagját látjuk ezen az elsőnapi borítékon.

    Print       Email
  • Published: 7 év ago on 2013-02-10
  • Szerző:
  • Last Modified: április 21, 2014 @ 11:14 du.
  • Filed Under: Gyereksarok, Kultúra
  • Tagged With: ,

1 Comment

  1. krsx szerint:

    A királlyal létezik egy hungarica is. Az 1956-os menekültek megsegítésére kiadott segélybélyeg.
    [IMG]http://i48.tinypic.com/21en3u8.jpg[/IMG]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Esetleg ezek is tetszenek...

A világ első blokkja

Elolvasom a cikket →