Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Európa  >  Current Article

Hjalmar Bergman

Szerző   /  2013-05-11  /  No Comments

    Print       Email

Hjalmar Bergman

Svéd FDC

700 Ftkapcsolat: g_zoltan@freemail.hu

Hjalmar Bergman (Örebro, 1883. szeptember 19. – Berlin, 1931. január 1.) svéd író.

 

Az író két lánytestvérével együtt nőtt fel Örebro városában. Gyerekként túlsúlyos volt, mind társai, mind apja elutasítóan bántak vele. Az érettségi után egy évet Firenzében töltött, ahol nyelveket és történelmet tanult. 1905-ben debütált a Mária, Jézus anyja című drámával. 1908-ban feleségül vette Stina Lindberget, a kor egyik legnagyobb színházi egyéniségének, August Lindbergnek a lányát. Az írói áttörést a Markurellék Wadköpingben című regénye hozta 1919-ben. Néhány írását filmre és rádióra is átdolgozta, s bár az 1920-as években Hollywoodban is tárgyalt, átütő sikert nem ért el. Élete vége felé elhatalmasodott rajta a depresszió. Az alkohol és a drogok tönketették az egészségét. Túladagolásban halt meg egy berlini szállodaszobában.

Bélyegvilág.net: Minden, ami bélyeg. Érdekes és értékes bélyegek, Bélyeg adás-vétel, csere, bélyeggyűjtemény, bélyeggyűjtés, bélyeggyűjtő fórum, bélyegkereskedelem, filatélia, bélyeg adásvétel.

    Print       Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Esetleg ezek is tetszenek...

Két osztrák vonatos

Elolvasom a cikket →