Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Hogyan áztassunk bélyeget?

Szerző   /  2013-02-01  /  1 Comment

    Print       Email

A bélyeggyűjtés legősibb módszere a bélyegek borítékról illetve levelezőlapokról történő leáztatása.  Legtöbben gyermekkorunkban így kezdtük  filatelista pályafutásunkat, több, mint harminc év távlatából még most is emlékszem néhány bélyeg leáztatására és az azzal járó élményre.

A bélyegek beszerzése kétségkívül gyorsabb és kényelmesebb, mint levekről és kivágásokról leáztatni azokat. Gondoljunk azonban bele, hogy áztatás nélkül nem lennének pecsételt bélyegek! Emellett sokkal értékesebbek számunkra azok a bélyegek, melyekért mi magunk dolgoztunk meg, részt vettünk keletkezésében.

Eme bevezető után ebben a bejegyzésben a bélyeg áztatással kapcsolatos tudnivalókról olvashatunk.

A legelső kérdés, hogy egyáltalán leáztassunk-e egy bélyeget. Bizonyos bélyegek – például az inflációs kiadások – futott levélen ritkák, és sokkal értékesebbek, levélen, mint leáztatva. Hasonló lehet a helyzet klasszikus, XIX. századi bélyegekkel, különösen, ha tiszta és  jól olvasható a bélyegző felirata. A kivágáson megőrzött bélyegek sok gyűjtő számára különleges értéket képviselnek, ezért nagyon régi és szép bélyegzésű bélyegek leáztatása előtt nem árt összehasonlítani annak értékét levélen illetve leáztatva.

Ezt a bélyeget vétek lett volna leáztatni, így sokkal értékesebb és érdekesebb!

Ezt a bélyeget vétek lett volna leáztatni, így sokkal értékesebb és érdekesebb!

Amennyiben az áztatás mellett döntünk, az alábbiakra figyeljünk oda:

– a bélyeg öntapadós-e

– a boríték színes papírból készült-e

– a lebélyegzés nem gumibélyegzővel történt-e, jellemzően piros, lila vagy sötétkék tintával.

Ilyen esetekben az áztatás során a bélyeg megsérülhet illetve a bélyegzés elmosódhat, ezért nem mindegy, hogy milyen hőfokú vizet használunk.

Áztatás előtti vágjuk ki a bélyegeket, ügyelve arra, hogy ne vágjunk bele annak fogazatába. Ezután helyezzük azt egy nem túl mély tál vízbe:

– öntapadós bélyegek esetén meleg vízbe

– hagyományos enyvezésű bélyeg esetén langyos vízbe

– színes papírú borítékok és tinták esetén hideg vízbe.

Egyszerre nem szabad túl sok bélyeget a vízbe tenni, mert miután leváltak a papírról, összeragadhatnak. A vizes bélyegek rendkívül sérülékenyek, könnyen elszakadhatnak. Különösen vigyázzunk az egymással összefüggő bélyegekre, nehogy szétszakadjanak egymástól.

Az áztatáshoz használt vizet cseréljük rendszeresen.

Az áztatáshoz használt vizet cseréljük rendszeresen.

A vizet érdemes gyakran cserélni, mert a vízben feloldódó ragasztó és tinta ráragadhat a bélyegekre. Emiatt bélyegünk homályos, tisztátalan lehet.

Miután a bélyegek leváltak a borítékról, tiszta vízzel öblítsük le, eltávolítva a ragasztó maradványokat. Ez az áztatás legkényesebb része, mert amikor ujjunkkal megpróbáljuk lesimítani a maradék ragasztófoltokat, azokkal gyakran a papír egy része is felszakad, úgynevezett ablak keletkezik bélyegünkön.

Ezután következhet a szárítás: a nedves bélyeget képes felével lefelé helyezzük egy konyharuhára,törölközőre vagy itatós papírra. Újságpapír használatát azért nem javaslom, mert kockázatos, hogy annak tintája víz hatására kioldódhat, beszennyezve a száradó bélyeget.

A bélyegeket képpel lefelé szárítsuk, nehogy az esetleges ragasztó maradék miatt odaragadjon.

A bélyegeket képpel lefelé szárítsuk, nehogy az esetleges ragasztó maradék miatt az odaragadjon.

Száradás után következhet a préselés. A megszáradt bélyeg hullámos, ezért alkalmatlan arra, hogy albumba tegyük. A préselést nehezebb könyvekkel végezzük, a bélyegeket azonban tegyük két fehér papír közé, nehogy a maradék nedvesség miatt összeragadjanak vagy megfogják egymást a könyvvel.

Aki tökéletességre törekszik és sok pénzt szeretne költeni, elektromos célszerszámot használhat lexikonokhelyett

Aki tökéletességre törekszik és sok pénzt szeretne költeni, elektromos célszerszámot használhat lexikonok helyett

Boltokban, aukciókon szinte fillérekért juthatunk sok szép bélyeghez: amellett, hogy az áztatással visszamegyünk egy kicsit gyerekkorunkba, ez egy remek közös ügyességi, kreatív  program lehet gyerekeinkkel is. Hátha így rákapnak a filatélia szépségére.

Érdekes és értékes bélyegek, Bélyeg adás-vétel, csere, bélyeggyűjtemény, bélyeggyűjtés, bélyeggyűjtő fórum, bélyegkereskedelem, filatélia, bélyeg adásvétel.

    Print       Email

1 Comment

  1. Seres Bálint szerint:

    Azt nem értem, hogy nekem sok pecsételt bélyegem van, megmaradt gyerekkoromból, de a hátát mindeniknek szép egyenletes ragasztó boritja. Áztatással nekem soha nem sikerül ilyen tökéletesen levenni. Van valami titok?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Esetleg ezek is tetszenek...

Régi bélyegek varázsa – tökéletlenség és egyediség

Elolvasom a cikket →