Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Hogyan helyezzük el a bélyegeket az albumban?

Szerző   /  2012-04-28  /  3 hozzászólás

    Print       Email

Ezt a posztot vitaindítónak szánom. Rendkívül bonyolult feladat a bélyegeket elrendezni az albumban, ugyanis két, egymásnak ellentmondó cél között kell az optimumot megkeresni:

 • a bélyegekből minél több látszon,
 • és minél több bélyeg férjen az albumba.

Ha sok bélyegeket teszünk az albumba, a bélyegek takarni fogják egymást. Ha minden bélyegnek nagy helyet adunk, kevés fog belőlük az albumba férni.

Milyen feltételeknek kell még teljesülniük?

 • A bélyegeket és a blokkokat állítva kell elhelyezni.
 • A sorozatokat egy helyre kell tenni, a legkisebbtől a legnagyobb címlet szerinti sorrendben.

Ezek után kipróbáltam az elméletet. Magyarország 1984-es évfolyamával kísérleteztem. A feltétel az volt, hogy 3 oldalnál többet nem foglalhatnak el a bélyegek. A másfél órás optimalizálás eredménye az alábbi három képen látszik.

Ha miden bélyeg teljesen látható és nem akarunk sok helyet elpazarolni, a sorok egybefolynak

Elmondható, hogy a legtöbb bélyegből egész sok látszik. Viszont az első oldalon a baglyos, a gombás és a lepkés sorozatok nem külön- külön vannak, hanem vegyes sorokat alkotnak. A harmadik oldalon a sorozat és a két blokk is elég vegyes képet mutat. A számomra kevésbé szimpatikus bélyegeket a második oldal tetején helyeztem el. Ezen a részen kicsit  több a takarás.

Kevesebb keveredés, de még mindíg nem tökéletes átláthatóság

Az is jól látszik, hogy két oldal nem elég, nagy zsúfoltsághoz vezetne.

A kovetkező kérdéseim vannak:

 • Ez  így nagyon gáz, vagy ellenkezőleg, nagyon jó?
 • Hogyan lehetett volna még jobban elhelyezni a bélyegeket, úgy, hogy a három oldalas feltétel teljesüljön?
 • Ha egy évfolyamról van szó, a kiadványokat éven belüli  megjelenési sorban kell-e elhelyezni?
 • Milyen albumot érdemes egyálatalán venni? Feketét vagy fehéret? (A kereskedők mindig feketét használnak, lásd ebay.) Előre elkészített albumot, vagy olyat, amit lapokból kell összerakni? (Létezik még a DAVO album, amiben minden bélyegnek külön helye van. Ez nagyon drága, és a helykihasználása a lehető legrosszabb.)

A válaszokat és a véleményeket várom a kommentekben!

Wichshund Zoltán

    Print       Email

3 hozzászólás

 1. szücs szerint:

  Ha a blokkokat külön, blokkberakóban helyezed el, jobban jársz. Így könnyen megsérülhetnek.

  Egy sorban eltérő sorozatokhoz tartozó bélyegek együtt szerintem egyáltalán nem mutatnak jól, egy szellősebb elrendezés mindig esztétikusabb. Ne sajnáld az üresen maradó helyet, ebből a szempontból annak is megvan a fontos (kiemelő) funkciója.

  A fekete háttér kedveltsége nem véletlen: ezek előtt a bélyegek sokkal jobban érvényesülnek. Ha a fehér album neked jobban tetszik, a használatlan bélyegeket el lehet helyezni fekete hátterű védőtasakba is, a használtakat pedig falccal szokták fekete lapocskára ragasztani. Ez a megoldás egyúttal az időnkénti átrendezéskor óhatatlanul jelentkező a sérülésveszélyt is csökkenti.

 2. […] Az eslő megállapítás: a fehér album nem album, a fekete album album. Az előző posztban (http://bélyegvilag.net/hogyan-helyezzuk-el-a-bélyegeket-az-albumban/) bemutatott albumnak egy másik hibája is volt a fehérségén kivül. A bélyegeket tartó […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Esetleg ezek is tetszenek...

Régi bélyegek varázsa – tökéletlenség és egyediség

Elolvasom a cikket →