Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Hogyan lehetne a magyar bélyeggyűjtést kimozdítani a holtpontról?

Szerző   /  2012-06-05  /  9 hozzászólás

    Print       Email

Az előző posztban olvastam ezt a kérdést. Az alkalmat megragadva az alábbiakban szeretném ismertetni az elképzeléseimet.

Minden postahivatalban és (elsősorban) iskolában ki kellene egy plakátot tenni az ezévi magyar bélyegkiadványokkal. A plakáton csak a kiadványok fényképei, és a megjelenések dátumai szerepelnének, és természetesen az, hogy hol lehet őket megvásárolni. Ez az egyszerű intézkedés sokszorosára növelné a bélyeggyűjtési kedvet.

Évente legalább négy alkalommal ingyenes brosúrát kellene megjelentetni az aktuális megjelenésekről magyar angol német es francia nyelven. Ha az 56 ezer lakosú Grönlandon ezt meg tudják csinálni, akkor a tízmilliós Magyarországon is.

Cikkeket, riportokat kellene a bélyeggyűjtésről megjelentetni a fontosabb napilapokban, magazinokban, internetes oldalakon. Akár reklámozni is lehetne egy-egy megjelenő kiadványt.

Nyitni kellene külföld és elsősorban Kína fele. Az általam olvasott források szerint a világon 30 millió bélyeggyűjtő van, harmaduk kínai. Az északi országok mindegyike, Grönlanddal az élen, – de Svédország is – nagy erőkkel igyekszik teret nyerni a kínai piacon. Részt vesznek a kínai filatéliai rendezvényeken, kiállítanak, közös kiadványokat jelentetnek meg Kínával.

Példaként meg szeretném mutatni a grönlandi ingyenes filatéliai kiadványt. Letölthető itt. A negyedik oldalon egy cikk olvasható a kínai kapcsolatukról.

Másik példa a kínai együttműködésre az új dán Andersen sor. A bélyegeket Shen Jiahong, kínai designer tervezte. Ő tervezte annak idején a kínai olimpiai bélyegkiadványokat is. A bélyegeket elnézve elmondható, hogy jól megértette az európai esztétikai irányvonalat, és sikerült neki úgy a dán stílusrendszerbe illeszkedő alkotást létrehoznia, hogy igazából most először találkozott az európai kultúrával.

A dán Andersen sor. 2012

 

Magyarországnak nagyon jó kulturális kapcsolata van Dél-Koreával. Ex-köztársasági elnökünk a botrány kirobbanásakor éppen egy ottani magyar intézetet látogatott meg, ahol a dél-koreai diákok magyar népviseletben magyar népdalokat énekeltek. Úgy gondolom, hogy az ilyen kapcsolatokat is jobban ki kellene használni.

 

Wichshund Zoltán
//Érdekes és értékes bélyegek, Bélyeg adás-vétel, csere, bélyeggyűjtemény, bélyeggyűjtés, bélyeggyűjtő fórum, bélyegkereskedelem, filatélia, bélyeg adásvétel.

    Print       Email

9 hozzászólás

 1. zgergely szerint:

  Egyik kérdés a hogyan. Erről hasznos és korszerű gondolatokat írtál le. Ehhez az alábbi kiegészítéseket tenném, amivel növelni lehet a filatélia népszerűségét:
  1. néhány ismert, tisztelt ember illetve celeb bélyeggyűjtő bemutatása magazinokban, blogokban
  2. a szervezett bélyeggyűjtés jelentős modernizálása. Ide sorolom a szövetség arculatának, programjainak és kommunikációs stílusának korszerűsítését, túllépve a szorosan vett bélyeggyűjtésen, pl dedikálás, turizmus, vacsora, borkóstolás, vetélkedő…egy tévéműsort is el tudnék képzelni, de az internet és a közösségi portálok a minimum.
  3. a bélyegkiadványok színvonalának fejlesztése. Ide értem szép, modern, vonzó tematikájú és kiváló minőségű bélyegek kiadását, kiegészítve gyűjtői és ajándékozási célra szánt, értéknövelt, limitált szériás termékekkel, ami egyrészt szép ajándék illetve értékálló befektetés.

  Másik kérdés, ki finanszírozza mindezt: természetesen az, aki keres belőle: a posta, kereskedők, aukciós házak és portálok. A nap végén ugyanis a bélyeg nagyon jó üzlet tud lenni, amit a blogban említett példák is alátámasztanak. De ugyanúgy, mint minden más piac, ez sem megy magától: piacépítésre és vevőfejlesztésre van szükség. mely Magyarországon jelenleg nem érhető tetten.

 2. Wichshund Zoltán szerint:

  zgergely: teljesen egyetértek a kiegészítéseiddel. Annyit tennék meg hozzá, hogy igazából nem kell szerintem finanszírozni, mert valószínűleg nyereségesre ki lehet hozni. A 15-18000 forintos magyar year pack önköltsége 500-1000 Ft korul lehet.
  Azt se felejtsük el, hogy Grönland vagy Gibraltár nem foglalkozna bélyegkiadással, ha nem lenne nyereséges.

  • zgergely szerint:

   az elején még kellene finanszírozni + megfelelő embereket megfizetni stb, amíg beindul, de utána valóban visszajönne az egész, tisztes nyereséggel.

 3. gergo szerint:

  Szerintem a posta azért nem foglalkozik annyira vele mert elvileg neki így reklám nélkül is jó üzlet

 4. csupor szerint:

  Azért a magyar bélyegek színvonala is magáért beszél.Példaként említeném az Európa 2012 kiadást.A magyar bélyegen négy HU felirat,és fel lehet fedezni rajta szőlőt,parikát stb rendkívül gyatra kivitelben.De ez a kiadás Ausztriában arról szól hogy bemutatják Bécs értékét a Stefans dómot,a salzburgi várat,a bécsi prátert és a grazi óratornyot.Ma Magyaroszágon rendkívül ellaposodott a bélyegek színvonala. Legtöbbüket egy délután számítógépen néhány óra alatt meg lehet szerkeszteni(olyan is ),példa a labdarúgó EB,VB ,téli olimpiára(lemásolták a szimbólumot és ráírták az árat és hogy Magyarország,ez kb fél órai “komoly munka”) stb kiadott gagyi bélyegek szinvonala .De az áraknak semmi köze sincs a valós napi egyszerű levelek díjszabásához, mert legalább 200 forintnál kezdődnek ami már megemelt szolgálatás tarifája.

  • zgergely szerint:

   100%-bán egyetértek: a magyar bélyegek szemérmetlenül magas, teljesen elszakadt a tipikus szolgáltatások díjszabásától. A sok száz forintos névértékek egyértelműen a gyűjtők leverését szolgálják, miközben egyre kevesebben veszik meg azokat. Az eredmény egy negatív spirál. Egyre kevesebb és drágább bélyeg és kevesebb gyűjtő.

 5. Wichshund Zoltán szerint:

  csupor: Teljesen egyetértek.
  Mellékelek két linket, melyeken keresztül megtekinthető az Ön által említett két kiadvány.

  http://onlineshop.post.at/upload/0511_Europa2012_VisitAustria_k.jpg

  http://philatelia.hu/files/filainfo/images/europa.preview.jpg

  • peter szerint:

   Látogasson Magyarországra:
   .HU = Magyarországra látogasson virtuálisan
   Látogasson Ausztriába:
   Bécsi látnivalók = Jusson el Bécsbe valóságosan…

 6. peter szerint:

  Hát ha a bélyeggyűjtést fel akarnák lendíteni akkor a postának kellene tennie érte elsősorban.
  A ma feladott küldemények 95%-án a kinyomatható IPH bélyegek szerepelnek vagy nyomtatott postakész boríték.
  További 4%-ban forgalmi bélyegek vannak rajta és a maradék 1% ami alkalmi bélyeg netán blokk felragasztásával megy el.
  Miközben horribilis árú sorozatokat és blokkokat jelentetnek meg folyamatosan több százezer példányban a gyűjtők kizsákmányolására.
  A postakész boríték tartalmazhatna például igazi bélyeget. A kinyomatható IPH bélyegek helyett inkább automata bélyegadagolót kellett volna alkalmazni.
  Ennyit erről.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Esetleg ezek is tetszenek...

Egy fantasztikus repülés

Elolvasom a cikket →