Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Hogyan távolítsuk el a falcot?

Szerző   /  2017-08-10  /  No Comments

    Print       Email

A bélyeggyűjtés korábbi időszakában még nem voltak filacsíkkal ellátott bélyegalbumok, ezért a bélyegeket apró bélyegragasztó csíkkal ragasztották be a bélyegalbumokba. Ez manapság barbár módszernek tűnik – különösen a postatiszta bélyegek esetén – mert a bélyegragasztó óhatatlanul megsértette a a bélyeg hátoldalán lévő enyv réteget – gumizást – így a bélyeg már elvesztette eredeti, érintetlen állapotát. Az ilyen bélyegeket falcos bélyegeknek nevezzük, és ezek értéke jóval alacsonyabb – akár fele is – a falc nélküli, hibátlan gumizású példányokhoz képest, mivel a falc nem távolítható el nyomtalanul.

Így néz ki a bélyegragasztó fül

Persze vitatható, hogy a falcos bélyegek értéke valóban alacsonyabb-e, mint a falc nélkülieké. Egyik – materiális – szempontból indokolt az árkülönbség: különösen a klasszikus bélyegek esetén kevesebb falc nélküli példány maradt fent, hiszen a korabeli bélyeggyűjtők többsége még beragasztós bélyegalbumokat használt.

Másik – immateriális – szempontból tekintve a falcos bélyegek is ugyanolyan használatlanok és újszerűek, csupán a korábbi tulajdonosa ezt a módszert alkalmazta a bélyeggyűjtemény tárolásához. A bélyegek képe ugyanolyan  – csak a hátoldal szépséghibás – tehát ha nem vesszük ki az albumból, akkor esztétikailag nincs különbség.

A falcos bélyegekre komoly veszélyt jelent a ragasztófül eltávolítása. Ha csak egyszerűen letépjük a ragasztófület, az könnyen a bélyeg papírjának beszakadását okozhatja, amit “ablak”-nak hívunk. Ennél az is jobb lehet, ha a bélyegen rajtahagyjuk a ragasztót viszont biztos nem sértjük meg a bélyeg hátoldalát. Futott bélyegek esetén persze egyszerűbb dolgunk lehet, egy kíméletes áztatással nyomtalanul eltávolítható a bélyegragasztó.

Az alábbi videón egy dörzsöléses módszert ismerhetünk meg. Ahogy az a filmben is elhangzik, csak kisértékű bélyegekkel érdemes kezdeni ennek begyakorlását, és csak ezután alkalmazzuk értékes bélyegeknél. Ahogy látni fogjuk, a ragasztó helyén a gumizás színe világosabb lesz, vivel az a része eddig nem érintkezett a levegővel – ezáltal kevésbé oxidálódott.


    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

A világ változik – a bélyegvilág.net lassan költözködik

Elolvasom a cikket →