Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Holdautó

Szerző   /  2010-02-17  /  1 Comment

    Print       Email
Holdautó

Holdautó

Ember a Holdon – autóval

A holdraszállás ábrázolásának legérdekesebb eleme a Holdautó (LRV: Lunar Roving Vehicle), becenevén Holdbuggy, melyet az Apolló 15-16-16 misszók során alkalmaztak. A járműnek magyar vonatkozása is van, lévén tervezője a magyar származású Ferenc Pavlics.

Az Apolló 15 előtt a Holdra szállt űrhajósok mobilitása meglehetősen korlátozott volt, csak a leszálló egység körüli területet közvetlen környékét tudták körbesétálni. A Holdautóval, mely 13 km/h végsebességgel rendelkezett, a leszállóhely akár 7 kilométeres körzetét fel lehetett fedezni, melyet a járműre rögzített TV kamera is rögzített.

A 210 kg tömegű, kétüléses LRV-t kerekenként szerelt 0,25 lórerős villanymotor hajtotta, melyet egy 36 Voltos, 121 Ah kapacitású elem táplált. Ez 25-30 km megtételét tette lehetővé3-5 órás működés idő alatt. Ezt követően az LRV-t nem lehetett tovább használni, mert áramforrása nem volt tölthető.

Holdautó

Holdautó

Alumímium váza összecsukható volt, és az alacsony gravitációs viszonyok figyelembe vételével készült. Felszereltségébe tartozott a biztonsági öv, mechanikus fék, a portól védő sárhányók és a TV jelek továbbításához szükséges tányér antenna.

A Holdautók nem tértek vissza a földre, ma is ott parkolnak a Holdon, távol az autó tolvajoktól.

Holdautó

Holdautó

    Print       Email

1 Comment

  1. […] bélyegvilág.net egyik első bejegyzésében – immár hat éve, 2010-ben! – megismerkedhettünk a világ legritkább, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Esetleg ezek is tetszenek...

Újabb bélyeg világritkaság bukkant fel – eléri-e Süket Gyurka a hatvanmillió dollárt?

Elolvasom a cikket →