Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Igazi ritkaság: Hazatérés tévnyomat,1938

Szerző   /  2011-10-09  /  19 hozzászólás

Egyetlen 70 filléres ívről azonban lemaradt a felülnyomás. Ez az ív a nagymányai postára
került, ahol nagyobb részét már eladták, amikor felfedezték az eltérést. A derék postamester ugyanis, aki korábban csehszlovák fennhatóság alatt dolgozott, nem nagyon ismerte a magyar bélyegeket, így fel sem tűnt neki a különbség…

    Print       Email

Nagymánya: kétezer fős felvidéki település a mai Szlovákia területén, Nyitra térségében, Érsekújvár közelében. Sok nevezetessége nincs, leginkább a bélyeggyűjtők kapják fel a fejüket említésére, hiszen az egyik legendásan ritka bélyegünk ehhez a településünkhöz kötődik.

Hazatérés felülnyomat,1938.

Hazatérés felülnyomat,1938.

Ismerkedjünk meg hát ennek a rendkívül ritka bélyegnek a történetével! Az első bécsi döntés következtében bizonyos felvidéki területeket visszakerültek Magyarországhoz, melynek emlékére hazánk bélyegekkel is tisztelgett. Mivel nem volt elég idő önálló bélyegek megtervezésére, a Posta egy meglévő bélyegrajz, az 1938 nyarán kibocsátott Szent István sor két címletének eltérő, barnás színben nyomott változatát látta el „HAZATÉRÉS 19-38” felülnyomattal, vörös színnel. A bélyegek az eredeti kiadáshoz képest eltérő színben készültek.

Egyetlen 70 filléres ívről azonban lemaradt a felülnyomás. Ez az ív a nagymányai postára

Nagymánya tévnyomat, felülnyomat nélkül

Nagymánya tévnyomat, felülnyomat nélkül

került,  ahol nagyobb részét már eladták, amikor felfedezték az eltérést. A derék postamester ugyanis, aki korábban csehszlovák fennhatóság alatt dolgozott, nem nagyon ismerte a magyar bélyegeket, így fel sem tűnt neki a különbség.

Miután kiderült a tévedés, a Magyar Királyi Posta visszavonta a megmaradt 38 példányt.  Ezek egy részét legálisan – protokol célkora – elajándékozták, a maradék  24 darabot pedig a Bélyegmúzeumban őrzik. Bár ennek értéke egyedisége miatt gyakorlatilag felbecsülhetetlen, szakértők ha összeget kell mondani, 400-500 millió forintra becsülik piaci értékét,  mivel legutóbb egy példány48 millió forintért cserélt gazdát.

Nagymánya tévnyomat tömb

Nagymánya tévnyomat tömb

Érdekes és értékes bélyegek, Bélyeg adás-vétel, csere, bélyeggyűjtemény, bélyeggyűjtés, bélyeggyűjtő fórum, bélyegkereskedelem, filatélia, bélyeg adásvétel.

    Print       Email

19 hozzászólás

 1. poda gyula szerint:

  egy db. tevnyomat lenne elado ha valakit erdekelne
  nagymanyai tevnyomat hazateres 1938

 2. Horvath szerint:

  NEkem van ilyen bélyegem csak 10 -as szám vana a 70-es helyett v.ki tudna segiteni mennyit érhet !??

 3. Dewon szerint:

  Nekem van egy ilyenem zöld színűben. Annak mennyi az értéke? Van olyan aki ebben tudn nekem segíteni?

  • zgergely szerint:

   A Nagymánya tévnyomatot ne tévesszük össze az 1938-ban kiadott Szent István sorozat 70 filléres záróértékével, mely zöldes árnyalatú. A Hazatérés felülnyomat elkészítésekor ugyanezt a bélyegképet használták, azonban barnás színárnyalatban, a “Hazatérés” felülnyomat nélküli bélyeg tehát nem zöldes, hanem barnás színű. A Bélyegmúzeum honlapján megtekinthető mindkét bélyeg:
   http://www.belyegmuzeum.hu/nagymanya2010.html

 4. zgergely szerint:

  Hello blacky! Ez nagyszerű hír! Esetleg megosztanál 1-2 képet a facebook oldalunkon róluk? Izgatottan várom!

 5. Viki szerint:

  Sziasztok!nekem is van jó pár ebből a típusból 1f,2f,3f,4f,5f,6f,8f,10f,12f,16f,70f
  illetve más magyar ki. posta bélyegek!
  vajon mennyit érhetnek?!előre is köszi a válaszotokat 🙂

 6. villamk szerint:

  Sziasztok! Nekem van egy ilyen hazatérés bélyegem 70 filléres, szerintem barnás árnyalatú. Valaki tudja,hogy mennyit ér?

 7. Pulz szerint:

  Sziasztok, nekem is van egy Sacra Corona-s zöld árnyalatú bélyegem, amin maga a kép a bal margóhoz sokkal közelebb van, számít ez valamit?

 8. katrin szerint:

  Nekem van egy ilyenem

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Esetleg ezek is tetszenek...

Régi bélyegek varázsa – tökéletlenség és egyediség

Elolvasom a cikket →