Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Igazi ritkaságok a bélyeggyűjtés határmezsgyéjéről

Szerző   /  2015-11-21  /  No Comments

    Print       Email

Nagyon sokan gyűjtöttünk bélyeget gyerekkorunkban, csak talán már nem is emlékszünk rá. És ami nagyon érdekes, hogy már egyikünknek sincs meg a bélyeggyűjteménye, mert beváltottuk, pénzzé tettük, annak rendje és módja szerint.

Talán már beugrott, hogy az iskolai takarékbélyekről van szó, amit a megvásárlást követően egy gyűjtő füzetbe ragasztottunk, majd az év végén pénzzé lehetett tenni. Viszont ezzel ugrottak is a bélyegek, így semelyikünknél sem maradt egy darab sem.

Ebből kifolyólag a takarékbélyegek nagyon ritkák! A gyerekek többsége beváltotta, és aki nem, annak pedig már nagy valószínűséggel elveszett.

A magyar filatélia palettáján nem tűntek még fel a takarékbélyegek és a Katalógus sem láttam, hogy hozná ezeket a bélyegeket.

Pedig az iskolai takarékbélyeg nagyon érdekes történelmi adalékot szolgáltatnak a hetvenes évek kultúrtörténetéhez és igazi kihívás a gyűjtők számára. Izgalmas filatéliai szakág lehet, megannyi nyomtatási eltéréssel és füzet kombinációval. A postatiszta bélyegek pedig kis példányszámukból fakadóan valóban értékesek lehetnek!

Érdekes lenne látni az iskolai takarékbélyeg gyűjtésének fejlődését és ilyen gyűjteményeket látni! Addig is tekintsünk meg egy ízelítőt az interneten fellelt forrásokból.

Iskolai takarékbélyegek

 

Takarékbélyeg-gyűjtőfüzet

Takarékbélyeg 50

iskolai tak.11

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Újabb bélyeg világritkaság bukkant fel – eléri-e Süket Gyurka a hatvanmillió dollárt?

Elolvasom a cikket →