Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

II. Albert monacói herceg gyűjteményének legértékesebb darabjai Bruggeben

Szerző   /  2012-07-31  /  2 hozzászólás

    Print       Email

Képes beszámoló.

Belgiumban, Bruggeben kiállítást rendeztek a monacói herceg bélyeggyűjteményének legértékesebb darabjaiból.

 

II. Albert monacói herceg a feleségével. A herceg a világ egyik legkomolyabb bélyeggyűjteményével rendelkezik. A gyűjteményt az elődei hozták létre. Én semmit sem láttam az általam elolvasott nagy számú cikkben arról, hogy a herceg érdeklődne a bélyeggyűjtés iránt, és továbbfejlesztené a gyűjteményt. A francia pletykalapok szerint inkább a feleségével kapcsolatos problémák emésztik fel az energiáját. (A kép nem a kiállításon készült, mert a hercegi pár nem volt ott.)

 

Havenhuis De Caese (Brugge, Belgium). Itt kapott helyet a kiállítás.

 

A kiallitast is Rosette Porta (Monaco konzulja) és Patrick Maselis (a Club de Monte-Carlo elnöke – a világ legtekintélyesebb bélyeggyűjtő klubbja) nyitotta meg, mivel a herceg nem volt jelen.

 

Én komoly felhajtásra számítottam, de a kiállítás méltatlan helyen, egy pincében kapott helyet. Az érdeklődés minimális volt, amikor ott jártam, a teremőrön es rajtam kívül senki más nem volt jelen.

 

Ezt a képet az interneten találtam. Mert mint már írtam, amikor ott jártam, rajtam kívül nem volt más látogató. Jól látszik viszont, hogy a kiállításon sötét is volt, alig lehetett látni a belyegeket.

 

A kiállítás egyik legértékesebb darabja. A levelet 1870-ben küldték Párizsból Monacóba. Az ekkor zajló francia-porosz háború miatt Párizst porosz csapatok zárták körül. A leveleket hőlégballonokkal szállították, a ballonoknak egy fős személyzetük is volt. Érdemes megfigyelni, hogy a címben nincs se utcanév, se házszám, se irányítószám. Kíváncsi vagyok, hogyan találták meg a cimzettet.

 

A monacói gyűjtők nem kispályások. Ha bélyeget vettek, akkor mindjárt egy ívet vásároltak.

 

Ezt a levelet 1652-ben kuldte Peter Stuyvesant, az amerikai Új-Hollandia kolónia vezetője. Próbáltam elolvasni, hogy mit írt, de nem sikerült. Könnyebb dolgom lett volna, ha nyomtatott betűkkel ír.

 

Ezt a levelet 1860-ban küldték Monacóból Nizzába. Nem lettem volna postás abban az időben, mert egyáltalán nem tudom kiolvasni a címzést. Ami biztos, hogy irányítószám tovabbra sincs.

 

Ezen az 1852-ben irott levelre egy szardiniai belyeget ragasztottak. A bélyeg a bal oldalon található. További érdekesség, hogy nem a bélyeg van lebélyegezve, hanem a bélyegző középre került. A bélyeget pedig filctollal, vagy valami hasonlóval barbár módon áthúzkodták.

 

1806-os level Aix-en-Provance-ba. Bélyeg helyett egy bélyegző mutatja, hogy kifizették a kézbesítés költségét.

 

Az első monacói bélyeg (1883).

Az első monacói bélyeg (1883.)

 

A kiállítás alkalmából Belgium is es Monaco is bélyegkiadványt jelentetett meg. A kiállításon meg is lehetett őket vásárolni. Én nem vettem, mert a megvásárolható példányok ugy néztek ki, mintha a kutya szájából húzták volna ki őket. Nyugat-Európában már számos helyen megfigyeltem, hogy a bélyegekkel nem bánnak körültekintően. Piszkos kézzel fogdossák őket az eladók az üzletekben, es össze-vissza gyűrik őket.

 

II. Albert Herceg gyűjteményének kiállítása alkalmából készült blokk

 

A kiállításhoz kapcsolódó bélyeg

 

A monacói bélyegkiadvány

    Print       Email

2 hozzászólás

  1. gergo szerint:

    én is szívesen megnézném élőben

  2. gergo szerint:

    a legalsó képhez írottakhoz még annyit hogy magyarországon is foghatnák kicsit finomabban a postások a bélyeget
    (a bélyegmúzeumban profik voltak csipesszel tették nekem a mappába a blokkot 🙂 )

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Esetleg ezek is tetszenek...

Merre száll az Il-12-es?

Elolvasom a cikket →