Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

John Henry a Bélyegvilág-ban

Szerző   /  2012-02-28  /  No Comments

Henry a legerősebb acélmunkás, aki a kelet-nyugati vasút építésén dolgozik, azonban szembesül a gőzhajtású gépek megjelenésével. Hogy mentse a munkáját és a többi ember munkahelyét, John Henry versenyre kel a gőzhajtású kalapáccsal: bár sikerül legyőznie a gépet…

    Print       Email
John Henry bélyegvilág

John Henry

John Henry, az igazán erős és nagy ember egy amerikai népi hős és mesealak. Legendás figurája az erő és bátorság szimbóluma, mely gőzkalapácsokat is le tudott győzni.  Történetét számos dal, történet, színdarab és regény örökítette meg.

John Henry hősiessége együtt jár számos egyéb jó tulajdonsággal: az erejét finomság egészíti ki, emellett egyszerű és természetes munkásosztálybeli ember. John Henry az afro-amerikai munkásokat szimbolizálja,  “az ember tragédiája a géppel szemben”  konfliktus allegorikus ábrázolása.

John Henry történetének megannyi változata született. Szinte mindegyikben John Henry egy fekete ember, rendkívüli fizikai adottságokkal. Olykor egykori rabszolga, máskor esetleg Tennessee-be valósi. Henry a legerősebb acélmunkás, aki a kelet-nyugati vasút építésén dolgozik, azonban szembesül a gőzhajtású gépek megjelenésével. Hogy mentse a munkáját és a többi ember munkahelyét, John Henry versenyre kel a gőzhajtású kalapáccsal: bár sikerül legyőznie a gépet, végül kimerül, összeesik és meghal.

    Print       Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Esetleg ezek is tetszenek...

Régi bélyegek varázsa – tökéletlenség és egyediség

Elolvasom a cikket →