Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Joint-os kiállítás, 1946.

Szerző   /  2014-12-28  /  No Comments

    Print       Email

Érdekes alkalmi bélyegzés került a kezembe, melynek nem ismertem az eredetét, én csak joint-os bélyeggyűjtőknek hívom őket. A “Joint Munka- és Üzemszervező csoportjának kiállítása” felirat szerepel az alkalmi bélyegzőn, 1946. július 28-i dátummal.

Rövid kutatás után megtaláltam, hogy a  Joint – American Jewish Joint Distribution Committee – a holokauszt túlélőinek számbavételét és talpraállítását segítő szervezet volt. Ők szervezték az említett kiállítást, ahol a kollektív üzemekkel lehetett megismerkedni. Ennek emlékére lelkes bélyeggyűjtők emléklapot és alkalmi bélyegzést is szerveztek. A “Joint”-osok, talán így hívhatták a bélyeggyűjtő kört.

Imponáló, hogy alig egy évvel a II. világháború lezárása után már ilyen aktív volt a bélyeggyűjtő mozgalom, és emléklapokat, alkalmi bélyegzéseket is szerveztek lelkes bélyeggyűjtők a romjaiból épp hogy felépülő, hiperinflációtól szenvedő országban.

A Joint munka- és üzemszervező bélyegkiállítása

A Joint munka- és üzemszervező csoportjának bélyegkiállítása

Ehhez a másik bélyegzéshez jobb híján egy tábori posta levelezőlapra ragasztott rá egy bélyeget egy joint-os bélyeggyűjtő, 1946. július 27-én:

Ezt az alkalmi bélyegzést tábori postai levelezőlapra tették.

Ezt az alkalmi bélyegzést tábori postai levelezőlapra tették.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

Régi bélyegek varázsa – tökéletlenség és egyediség

Elolvasom a cikket →