Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Gyereksarok  >  Current Article

Kolumbusz – aki sosem tudta, hogy Amerikában járt

Szerző   /  2013-02-12  /  No Comments

    Print       Email

A képen látható első napi borítékok az Egyesült Államokban jelentek meg. Nagyon érthető, hogy Kolumbusz Kristóf szerepének az újvilág felfedezésében gazdag irodalma van. Egyszerűség kedvéért az Interneten, közelebbről a Wikipédia lapjain közölt megbízható adatok képezik jelen ismertetés alapját a nagy felfedező kalandos életéről.

A Santa Maria nevet mindenki ismeri

Kolumbusznak sokáig kellett győzködnie Izabella királynőt, hogy finanszírozza az utazást. Hajója, a Santa Maria nevét szinte mindenki ismeri.

Az amerikai posta a felfedezésnek vélt időpont 500 éves évfordulójára bocsátotta ki a blokkot és használta a bélyegzést. Viták vannak ugyanis arról, hogy valóban Kolumbusz volt-e, aki elsőnek érkezett Amerika földjére. Ebben nem lehetünk döntőbírák, mindössze arra vállalkozhatunk, hogy röviden bemutatjuk Kolumbusz életét.

Kolumbusz egy itáliai posztókészítő családjában látta meg a napvilágot 1451-ben. Ősei között nem volt tengerész, de szülővárosa híres volt a tengeri kereskedelméről. Kolumbusz 20 éves koráig együtt dolgozott apjával és csak ezt követően, talán 1473-ban kezdődött tengerész pályafutása. Első tengeri útja során hajóját kalózok támadták meg, ő viszont kalandos úton Portugáliába került, ahol 10 évig élt és közben rendszeresen hajózott. Azt tervezte, hogy egyszer nyugati irányban hajóra száll és megtalálja az utat Indiába. Ez az időszak a portugál kereskedelmi hajózás fellendülésének kora. Kolumbusz elmondta tervét előbb a portugál királynak, majd a spanyol uralkodónak, de mind a két helyről elutasító választ kapott. Végül 1492 tavaszán a spanyol királynő engedélyezte az utat és 2 millió maravédit adott a költségekre. Kolumbusz három hajóval indult útnak, ebből egy, a Santa Maria később tönkre ment.

1492 októberében elérte a Bahama szigeteket. Az ott lakókat indiánoknak nevezte el, feltételezve, hogy Indiába érkezett. 1493 tavaszán tért vissza spanyol kikötőbe.

Partraszállás

A partraszállás legendás pillanatát kissé allegorizálva ábrázolja a bélyeg és a boríték is.

A második expedíciót az uralkodó készítette elő és szabályozta annak feltételeit. Ennek alapján megtiltott minden olyan kereskedelmi tevékenységet, amelyet nem a korona folytat. A döntés kiterjed arra is, hogy csak tiszta vérű, aranybányászatban, vagy földművelésben jártas kasztíliaiakkal telepíthető be az elfoglalt terület.

1493 szeptemberében 17 hajó indult el. Számos szigetet és a szárazföld tengerparti területeit fedezték fel. Az elfoglalt helyeken erődöket építettek és helyőrséget hagytak a hatalom fenntartása érdekében. 1494 júniusában elindultak Európa felé. Közben Kolumbusz súlyosan megbetegedett, ez hátráltatta a hazatérést, de találtak aranyat. Csak 1496 nyarán értek vissza Cadiz kikötőjébe.

Partaszállás Puerto Rico-ban, 1493.

Partaszállás Puerto Rico-ban, 1493.

Kolumbusz harmadik útjára 1498 májusában indult 6 hajóval és augusztus végén érte el San Domingót. Itt Kolumbusz ismét súlyos beteg lett. Közben ellenségei bevádolták a királynál, ezért bilincsbe verve szállították haza, de sikerült tisztáznia magát.

A negyedik expedíció 1502-ben indult el. A cél a kontinens szárazföldjének további felfedezése volt. 1504 novemberében tértek vissza, Kolumbusz ekkor ismét súlyos beteg lett és rövidesen meg is halt. Soha nem tudta meg, hogy egy új kontinenst fedezett fel.

 

    Print       Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Esetleg ezek is tetszenek...

#maradjotthon: nézegessünk szép bélyegeket!

Elolvasom a cikket →