Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Kuba – Űrkutatás – 1976.

Szerző   /  2018-09-25  /  No Comments

    Print       Email

Jurij Gagarin űrrepülésének 15. évfordulójáról emlékeztek meg Kubában (is) 1976-ban, űrhajós bélyegekkel. Kuba, mint a szovjet tábor távoli szövetségese, bélyegein elsősorban a szovjet űrkutatás eredményeit mutatta be, képileg számomra tetsző módon.

Kubának ezután csupán négy évet kellett várnia, hogy beléphessen az űrkorszakba. 1980-ban, az Interkozmosz-program keretében a Szojuz–38 űrhajón a szovjet-kubai űrrepülés kutató-pilótája, Arnaldo Tamayo Méndez, parancsnok társával Jurij Romanyenkóval repült a Szaljut–6 űrállomás fedélzetére. Számos kategóriában Mendez volt a legelső: Ő volt az első Karib-szigeteki, az első latin amerikai, az első spanyol ajkú, és az első fekete bőrű ember a világűrben.

Lássuk hát a bélyegeket!

Jurij Gagarin és Valentyina Tyereskova – az űrhajózás két vagány úttörőjét nem kell senkinek bemutatnunk.


 

A következő négy bélyegen az űrkutatás további mérföldkövei elevenednek meg.

A 3 centavo-son Alekszej Leonov első űrsétája, melyet 1965. március 18-án hajtott végre, a Voszhod–2 űrhajóból elsőként kilépve az űrbe. Leonov második űrrepülése szintén történelmi alkalom volt, az első nemzetközi űrprogram, az Szojuz–Apollo-program szovjet űrhajójának parancsnoka volt.

Az 5  és 13 centavo-s bélyeg a Szojuz 11 űrhajót ábrázolja. Előbb önállóan keringve a Föld körül, majd sikeresen összekapcsolódva a Szaljut 1 űrállomással, ami 1971-ben szintén forradalmi vívmánynak számított.

A 30 centavo-s bélyeg az 1975-ös Szojuz-Apollo közös űrrepülést eleveníti fel. De sokan is hittük ekkor, hogy ezzel véget ér az űrverseny és ezentúl a két nagyhatalom szövetségbe lépve együtt dolgozik az emberiség jobb jövőjéért!

 

Kattints a nagyobb méretű kép megtekintéséhez!

 

Végezetül nézzük meg Arnaldo Tamayo Méndez 1980-as űrrepülésének emlékére kiadott bélyeget, mely 13 és 30 centavo névértékkel jelent meg.    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

A világ változik – a bélyegvilág.net lassan költözködik

Elolvasom a cikket →