Loading...
Itt vagy most:  Home  >  Bélyegvilág  >  Current Article

Láthatatlan bélyeg

Szerző   /  2021-04-01  /  No Comments

A láthatatlan bélyeg egyben környezetbarát is, mivel a lebélyegzést követően teljesen lebomlik. Ennek alapja a bélyegzőtinta hatására elinduló fingutációs folyamat..

    Print       Email

A bélyegek gyakran okozzák a levelek eltünését. Ennek oka, hogy a levélen lévő bélyeg miatt ellopják a levelet a postaládából vagy a levélfeldolgozás során. Kínában különösen jelentős ez a probléma, elsősorban a bélyeggyűjtők nagy száma miatt. Ennek kiküszöbölésére a Kínai Posta egy láthatatlan bélyeg kifejlesztésébe kezdett, melynek első eredményei nagyon biztatóak.

A láthatatlan bélyeg egyben környezetbarát is, mivel a lebélyegzést követően teljesen lebomlik. Ennek alapja a bélyegzőtinta hatására elinduló fingutációs folyamat, mely néhány perc alatt feloldja és eltünteti a bélyeget, és ezután már csak a lebélyegzés látható, bizonyítandó a megfelelő bérmentesítést.

A Kínai Posta új, láthatatlan, fingutációs bélyege

A láthatatlan bélyeg várható előállítási költsége ugyanakkora, mint a hagyományos bélyegeké, és felhasználhatósága is. Csupán arra kell ügyelni, hogy a láthatatlan bélyeg ne érintkezzen tintával, ami beindíthatja a fingutációt. Ennek kikülszöbölésére a kutatók egy biztonsági mechanizmust terveznek beépíteni, mely felragasztás előtt megakadályozza a fingutáció beindulását tintázás esetén is.

A sikeres tesztek alapján már számos ország érdeklődik a láthatatlan bélyeg és annak fingutációs licensze iránt, hogy csökkenthesség az ellopott levelek számát.

A bélyeggyűjtők számára a fejlesztés azt jelenti, hogy a láthatatlan bélyegekből csak postatiszta példányok léteznek majd, mivel a lebélyegzés megsemmisíti a bélyegeket. Nagy kérdés a jövőre nézve, hogy milyen megoldást sikerül kidolgozni a fingutációs folyamat megállítására lebélyegzés esetén.

    Print       Email

Esetleg ezek is tetszenek...

A világ változik – a bélyegvilág.net lassan költözködik

Elolvasom a cikket →